psse-slupca.pl

Greckie pierożki z serem graviera • przepis • składniki • przygotowanie

Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Greckie pierożki z serem graviera

Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt grecki - 100 g
masło - 80 g
mąka pszenna - 250 g
ocet jabłkowy - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 90 ml
proszek do pieczenia - 0,33 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
ser graviera, tarty - 200 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
W miseczce mieszamy wszystkie składniki farszu.
3.LEPIMY PIEROŻKI:
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Za pomocą wykrawaczki (ringu lub miseczki) wycinamy kółka o średnicy 15 cm. Na każdy krążek wykładamy farsz, następnie krążki składamy na pół, tworząc pierożki. Mocno sklejamy boki pierogów – możemy je ozdobić widelcem. Pierogi kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.PIECZEMY PIEROGI:
Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Podajemy wystudzone.
Greckie pierożki z serem graviera

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy miękkie masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do dłoni, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

W miseczce mieszamy wszystkie składniki farszu.

3

LEPIMY PIEROŻKI

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Za pomocą wykrawaczki (ringu lub miseczki) wycinamy kółka o średnicy 15 cm. Na każdy krążek wykładamy farsz, następnie krążki składamy na pół, tworząc pierożki. Mocno sklejamy boki pierogów – możemy je ozdobić widelcem. Pierogi kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

PIECZEMY PIEROGI

Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Podajemy wystudzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3042,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

338,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

21,7 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Greckie pierożki z serem graviera - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl