psse-slupca.pl

Zupa z zielonych warzyw • przepis • składniki • przygotowanie

Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.

Zupa z zielonych warzyw

Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
bulion warzywny - 1,5 l
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
groszek konserwowy - 100 g
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 3 szt.
groszek cukrowy - 165 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt grecki - 200 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 100 g
pesto - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA:
Seler i ziemniaki kroimy w talarki, cebulę w drobną kostkę a marchewkę wjulienne. Pokrojone warzywa podsmażamy w rondelku na rozgrzanej oliwie przez ok. 3-5 minut.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
3.DODAJEMY RESZTĘ WARZYW:
Dodajemy cukinię pokrojoną w słupki, zielony groszek i grubo posiekany groszek cukrowy. Pietruszkę i bazylię siekamy, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę podajemy z kleksem jogurtu i porcją pesto. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy oliwą.
Zupa z zielonych warzyw

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA

Seler i ziemniaki kroimy w talarki, cebulę w drobną kostkę a marchewkę wjulienne. Pokrojone warzywa podsmażamy w rondelku na rozgrzanej oliwie przez ok. 3-5 minut.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

3

DODAJEMY RESZTĘ WARZYW

Dodajemy cukinię pokrojoną w słupki, zielony groszek i grubo posiekany groszek cukrowy. Pietruszkę i bazylię siekamy, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę podajemy z kleksem jogurtu i porcją pesto. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1776 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

296 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy