psse-slupca.pl

Wegański tort marchewkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Wegański tort marchewkowy

Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 220 g
cynamon - 2 łyżeczki
mąka pszenna pełnoziarnista - 390 g
orzech włoski - 180 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
siemię lniane, mielone - 1,5 łyżeczki
marchew - 380 g
olej rzepakowy - 110 ml
sok pomarańczowy - 125 ml
mus jabłkowy - 200 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
syrop klonowy - 2 łyżki
wanilia - 3 g
masło orzechowe - 2 łyżki
tofu - 400 g
napój sojowy - 125 ml
mięta świeża - 2 g
morela - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY CIASTO:
Formy wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche wraz z pokruszonymi orzechami, a w drugiej mokre z marchewką startą na grubych oczkach tarki. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na dwóch przygotowanych blaszkach. Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem razem z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii.
3.SKŁADAMY ELEMENTY CIASTA:
Na paterze układamy jeden blat ciasta i smarujemy go połową kremu. Następnie przykrywamy krem drugim blatem, a pozostałą część kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy morelami i listkami mięty.
Wegański tort marchewkowy

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY CIASTO

Formy wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche wraz z pokruszonymi orzechami, a w drugiej mokre z marchewką startą na grubych oczkach tarki. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy na dwóch przygotowanych blaszkach. Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem razem z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii.

3

SKŁADAMY ELEMENTY CIASTA

Na paterze układamy jeden blat ciasta i smarujemy go połową kremu. Następnie przykrywamy krem drugim blatem, a pozostałą część kremu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy morelami i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5449 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

544,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

66,5 g

🥬

Błonnik

16,9 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy