Faszerowane papryki na Halloween • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy mięso się zarumieni – dodajemy cebulę i czosnek. Marchew trzemy na tarce. Seler naciowy kroimy w talarki, a pomidory w kostkę. Dodajemy warzywa na patelnię. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do farszu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pokrojone listki bazylii i cukier trzcinowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę.
FASZERUJEMY PAPRYKI
Z każdej papryki odcinamy górną część (nie wyrzucamy jej!), usuwamy gniazdo nasienne, następnie wycinamy oczy, nos i usta (jak w klasycznej halloweenowej dyni). Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętymi częściami.
ZAPIEKAMY PAPRYKI
Papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1707,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
426,9 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
32,7 g
Błonnik
8,4 g
Białko
30,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Faszerowana pizza z grilla
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szparagi zawijane w szynkę
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wypróbuj przepis Kingi na szparagi zawijane w szynkę wieprzową i ciesz się smakiem.

Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!