Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA
Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.
PIECZEMY WARZYWA
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.
GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1297,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
324,3 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka maślano-cytrynowe
Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Szaszłyki z łososia z cukinią
Szaszłyki z łososia z cukinią, czyli niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi czosnku, cytryny i syropu klonowego zachwyca mnogością smaków, które idealnie się łączą.