Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
WYCINAMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWO-BAKALIOWĄ
Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.
OBLEWAMY CIASTECZKA MASĄ CZEKOLADOWO-BAKALIOWĄ
Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3597 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,7 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!

Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.

Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!