psse-slupca.pl

Schab duszony z sałatką i brokułami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!

Schab duszony z sałatką i brokułami

Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukier - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
oliwki czarne - 145 g
mozzarella - 125 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidorki koktajlowe - 100 g
rukola - 250 g
brokuł - 25 g
migdały płatki - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso wieprzowe schab - 480 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
wino białe - 50 ml
zioła prowansalskie - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Oliwki odcedzamy, kroimy na pół. Warzywa dodajemy do rukoli. Mozzarellę w kulkach przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Na wierzch kładziemy listki bazylii. Sałatkę skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
2.DUSIMY SCHAB W WINIE:
Schab myjemy i osuszamy. Do niewielkiej miseczki ścieramy ząbki czosnku, a następnie wcieramy je w mięso. Doprawiamy z obu stron tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i pieprzu. Schab obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Schab podlewamy wodą (ok. 100 ml), dodajemy odrobinę wina. Przykrywamy patelnię i dusimy ok. 20-30 minut. W czasie duszenia mięsa w razie potrzeby możemy dodać raz jeszcze wodę oraz wino.
3.PRZYGOTOWUJEMY BROKUŁY Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI:
Brokuły sparzamy bądź gotujemy na parze. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do zarumienienia. Płatki dodajemy do brokułów.
Schab duszony z sałatką i brokułami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Oliwki odcedzamy, kroimy na pół. Warzywa dodajemy do rukoli. Mozzarellę w kulkach przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Na wierzch kładziemy listki bazylii. Sałatkę skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.

2

DUSIMY SCHAB W WINIE

Schab myjemy i osuszamy. Do niewielkiej miseczki ścieramy ząbki czosnku, a następnie wcieramy je w mięso. Doprawiamy z obu stron tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i pieprzu. Schab obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Schab podlewamy wodą (ok. 100 ml), dodajemy odrobinę wina. Przykrywamy patelnię i dusimy ok. 20-30 minut. W czasie duszenia mięsa w razie potrzeby możemy dodać raz jeszcze wodę oraz wino.

3

PRZYGOTOWUJEMY BROKUŁY Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Brokuły sparzamy bądź gotujemy na parze. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do zarumienienia. Płatki dodajemy do brokułów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1892 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473 kcal

🥑

Tłuszcz

26,5 g

🌾

Węglowodany

16,5 g

🥬

Błonnik

34 g

💪

Białko

34 g

Podobne przepisy