psse-slupca.pl

Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem to przepis idealny na obiad, kolację lub meal prep i lunch do pracy. Smakuje świetnie na ciepło i równie dobrze na zimno, zaskakując połączeniem dyni z grana padano i pomarańczowym winegretem.

Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem

Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem to przepis idealny na obiad, kolację lub meal prep i lunch do pracy. Smakuje świetnie na ciepło i równie dobrze na zimno, zaskakując połączeniem dyni z grana padano i pomarańczowym winegretem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
chili mielone - 0,25 łyżeczki
pierś z kurczaka - 2 szt.
dynia hokkaido - 250 g
grana padano, tarty - 20 g
jabłko - 1 szt.
śliwka suszona - 6 szt.
mix sałat - 160 g
pestki dyni - 2 łyżki
ser feta - 100 g
pomarańcza - 0,5 szt.
ocet jabłkowy - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Wszystkie przyprawy przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy je z oliwą. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi kurczaka. Mięso odkładamy na czas przygotowania dyni.
2.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię kroimy w sporą kostkę, przekładamy do miski i polewamy oliwą. Następnie dodajemy tarty ser i całość mieszamy, aby ser dokładnie pokrył kawałki dyni. Dynię pieczemy w airfryerze przez ok. 20 minut w 180°C. Gotową dynię delikatnie studzimy.
3.PIECZEMY KURCZAKA:
Zamarynowanego kurczaka pieczemy w airfryerze przez ok. 20 minut w 180°C, po ok. 10 minutach obracając piersi na drugą stronę. Upieczone mięso szarpiemy na niewielkie kawałki za pomocą dwóch widelców.
4.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Jabłko kroimy w bardzo drobną kostkę i skrapiamy sokiem z pomarańczy, a suszone śliwki kroimy w cienkie paski.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie do miski dodajemy oliwę, ocet jabłkowy, musztardę i miód. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
6.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Mix sałat przekładamy na półmisek, skrapiamy go winegretem i mieszamy w dłoniach, aby sos dobrze pokrył liście. Następnie na sałacie układamy kawałki jabłka i śliwek, pieczoną dynię oraz szarpanego kurczaka. Całość oprószamy kruszonym w dłoniach serem feta i skrapiamy pozostałym winegretem. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Wszystkie przyprawy przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy je z oliwą. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi kurczaka. Mięso odkładamy na czas przygotowania dyni.

2

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię kroimy w sporą kostkę, przekładamy do miski i polewamy oliwą. Następnie dodajemy tarty ser i całość mieszamy, aby ser dokładnie pokrył kawałki dyni. Dynię pieczemy w airfryerze przez ok. 20 minut w 180°C. Gotową dynię delikatnie studzimy.

3

PIECZEMY KURCZAKA

Zamarynowanego kurczaka pieczemy w airfryerze przez ok. 20 minut w 180°C, po ok. 10 minutach obracając piersi na drugą stronę. Upieczone mięso szarpiemy na niewielkie kawałki za pomocą dwóch widelców.

4

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Jabłko kroimy w bardzo drobną kostkę i skrapiamy sokiem z pomarańczy, a suszone śliwki kroimy w cienkie paski.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie do miski dodajemy oliwę, ocet jabłkowy, musztardę i miód. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.

6

PODAJEMY SAŁATKĘ

Mix sałat przekładamy na półmisek, skrapiamy go winegretem i mieszamy w dłoniach, aby sos dobrze pokrył liście. Następnie na sałacie układamy kawałki jabłka i śliwek, pieczoną dynię oraz szarpanego kurczaka. Całość oprószamy kruszonym w dłoniach serem feta i skrapiamy pozostałym winegretem. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1537,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

768,6 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

62,1 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

58,2 g

Podobne przepisy