psse-slupca.pl

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki

Ten przepis w greckim stylu udowodni Wam, że roślinna wersja kebabu jest absolutnie wyjątkowa! Odkryj pełnię smaku tej propozycji i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 100 g
veganes Gyros - 300 g
sałata rzymska - 1 szt.
tortilla - 4 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
jogurt roślinny - 375 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g
świeży koperek - 15 g
ogórek - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SOS TZATZIKI:
Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.
2.PRZESMAŻAMY ROŚLINNY GYROS:
Roślinny gyros przesmażamy na patelni, na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zarumieni się z każdej strony.
3.FASZERUJEMY TORTILLE:
Tortille podgrzewamy z obu stron na osobnej, suchej patelni i przekładamy na deskę lub blat. Na każdy placek nakładamy kolejno: poszatkowaną sałatę rzymską, ogórek pokrojony w kostkę, pomidorki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w krążki i podsmażony roślinny gyros. Farsz skrapiamy wegańskim sosem tzatziki.
Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SOS TZATZIKI

Ogórek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy do osobnej miski.

2

PRZESMAŻAMY ROŚLINNY GYROS

Roślinny gyros przesmażamy na patelni, na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zarumieni się z każdej strony.

3

FASZERUJEMY TORTILLE

Tortille podgrzewamy z obu stron na osobnej, suchej patelni i przekładamy na deskę lub blat. Na każdy placek nakładamy kolejno: poszatkowaną sałatę rzymską, ogórek pokrojony w kostkę, pomidorki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w krążki i podsmażony roślinny gyros. Farsz skrapiamy wegańskim sosem tzatziki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1742,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,6 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

30,0 g

🥬

Błonnik

27,8 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy

Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl