psse-slupca.pl

Eklery kawowe • przepis • składniki • przygotowanie

Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Eklery kawowe

Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 45 ml
sól - 1 szczypta
woda - 45 ml
czekolada mleczna - 100 g
miód - 1 łyżka
śmietana 30% - 70 ml
jajko - 3 szt.
cukier - 90 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
masło - 20 g
mąka pszenna - 20 g
mąka ziemniaczana - 10 g
mleko - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DO GARNKA:
wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli.
2.WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
zagotowujemy.
3.MĄKĘ PSZENNĄ ŁĄCZYMY:
z mąką ziemniaczaną.
4.ZMIESZANE MĄKI PRZESIEWAMY:
i dodajemy do gotujących się składników.
5.CAŁY CZAS ENERGICZNIE:
mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 30-45 sekund.
6.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
miski od miksera, chwilę studzimy.
7.ZA POMOCĄ MIKSERA:
ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.
8.BLACHĘ SMARUJEMY MASŁEM:
i oprószamy mąką.
9.NA TAK PRZYGOTOWANĄ:
blachę za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą koncówką wyciskamy płaskie eklery o długości ok.
10.6 CM I:
średnicy 10 mm.
11.EKLERY PIECZEMY PRZEZ:
20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu (lub 190-200 stopni bez termoobiegu), aż się zarumienią.
12.PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY:
eklery do ostudzenia.
13.POLEWA KAWOWA DO:
garnka wlewamy śmietankę, zagotowujemy ją z kawą i miodem.
14.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
ognia.
15.DO ZAGOTOWANEJ ŚMIETANKI:
z kawą i miodem dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści.
16.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY:
do uzyskania konsystencji polewy.
17.NA KOŃCU DODAJEMY:
miękkie masło.
18.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
odstawiamy do wystygnięcia.
19.KREM DO GARNKA:
wlewamy mleko, które zagotowujemy z kawą.
20.ŻÓŁTKA UCIERAMY Z:
cukrem i cukrem wanilinowym.
21.DO UTARTYCH ZÓŁTEK:
dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną.
22.WSZYSTKO STARANNIE:
mieszamy.
23.DO UTARTYCH ŻÓŁTEK:
z mąką stopniowo dodajemy zagotowane mleko, cały czas mieszając.
24.MASĘ WLEWAMY Z:
powrotem do garnka, który ponownie stawiamy na palniku.
25.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.
26.ZGĘSTNIAŁY KREM ŚCIAGAMY:
z ognia.
27.DO KREMU DODAJEMY:
masło, całość mieszamy.
28.PRZYKRYTY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ:
garnek z kremem odstawiamy do wystygnięcia.
29.UPIECZONE I WYSTUDZONE:
eklery delikatnie przekrawamy na pół, korpusy eklerów zanurzamy w polewie kawowej i układamy na blaszce posmarowanym korpusem do góry razem z odciętymi dołami eklerów.
30.TAK PRZYGOTOWANE EKLERY:
wkładamy do lodówki na kilka minut, aby polewa zastygła.
31.NA DOLNE WARSTWY:
eklerów za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem i przykrywamy górnymi warstwami posmarowanymi polewą.
Eklery kawowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DO GARNKA

wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli.

2

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

zagotowujemy.

3

MĄKĘ PSZENNĄ ŁĄCZYMY

z mąką ziemniaczaną.

4

ZMIESZANE MĄKI PRZESIEWAMY

i dodajemy do gotujących się składników.

5

CAŁY CZAS ENERGICZNIE

mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 30-45 sekund.

6

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

miski od miksera, chwilę studzimy.

7

ZA POMOCĄ MIKSERA

ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.

8

BLACHĘ SMARUJEMY MASŁEM

i oprószamy mąką.

9

NA TAK PRZYGOTOWANĄ

blachę za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą koncówką wyciskamy płaskie eklery o długości ok.

10

6 CM I

średnicy 10 mm.

11

EKLERY PIECZEMY PRZEZ

20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu (lub 190-200 stopni bez termoobiegu), aż się zarumienią.

12

PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY

eklery do ostudzenia.

13

POLEWA KAWOWA DO

garnka wlewamy śmietankę, zagotowujemy ją z kawą i miodem.

14

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

ognia.

15

DO ZAGOTOWANEJ ŚMIETANKI

z kawą i miodem dodajemy pokruszoną czekoladę, czekamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści.

16

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY

do uzyskania konsystencji polewy.

17

NA KOŃCU DODAJEMY

miękkie masło.

18

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

odstawiamy do wystygnięcia.

19

KREM DO GARNKA

wlewamy mleko, które zagotowujemy z kawą.

20

ŻÓŁTKA UCIERAMY Z

cukrem i cukrem wanilinowym.

21

DO UTARTYCH ZÓŁTEK

dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną.

22

WSZYSTKO STARANNIE

mieszamy.

23

DO UTARTYCH ŻÓŁTEK

z mąką stopniowo dodajemy zagotowane mleko, cały czas mieszając.

24

MASĘ WLEWAMY Z

powrotem do garnka, który ponownie stawiamy na palniku.

25

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.

26

ZGĘSTNIAŁY KREM ŚCIAGAMY

z ognia.

27

DO KREMU DODAJEMY

masło, całość mieszamy.

28

PRZYKRYTY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ

garnek z kremem odstawiamy do wystygnięcia.

29

UPIECZONE I WYSTUDZONE

eklery delikatnie przekrawamy na pół, korpusy eklerów zanurzamy w polewie kawowej i układamy na blaszce posmarowanym korpusem do góry razem z odciętymi dołami eklerów.

30

TAK PRZYGOTOWANE EKLERY

wkładamy do lodówki na kilka minut, aby polewa zastygła.

31

NA DOLNE WARSTWY

eklerów za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem i przykrywamy górnymi warstwami posmarowanymi polewą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2506,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

313,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,0 g

🌾

Węglowodany

34,3 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Eklery kawowe - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl