Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY GRUSZKI
Dojrzałe gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 2-3 mm. Syrop klonowy oraz likier mieszamy i zalewamy nim gruszki. Pozostawiamy na ok. 50-60 minut.
ARBUZA KROIMY W KOSTKĘ
Dojrzałego arbuza kroimy w równą kostkę (ok. 1 x 1 cm). Owoc granatu myjemy, wyciągamy pestki i łączymy z arbuzem.Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 5-7 minut.
GRUSZKĘ W LIKIERZE UKŁADAMY NA TALERZU
Gdy gruszka nabierze smaku likieru i syropu klonowego, wyjmujemy plastry i układamy na talerzu w okrąg. Na gruszki wykładamy arbuza z granatem. Całość polewamy sosem pozostałym po namaczaniu gruszki. Na końcu posypujemy prażonymi orzechami.Wskazówka: Dla odważnych i ciekawych smaków – do sałatki dodaj ser feta!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2093,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
348,9 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
57,9 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Carpaccio z łodygi brokułu
W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Gofry z jogurtem i borówkami
W tym deserze rządzą borówki! Domowe gofry Kingi podane z jogurtem greckim, borówkową frużeliną i świeżymi owocami mają szansę, by trafić na listę Twoich ulubionych słodkich potraw! Sprawdź, jak smakują!

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!