psse-slupca.pl

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur

Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
pomidor malinowy - 2 szt.
miód - 24 g
kumin - 1 szczypta
mięta świeża - 12,5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pistacje - 150 g
sok z cytryny - 12,5 ml
szalotka - 2 szt.
ogórek gruntowy - 4 szt.
kasza bulgur - 200 g
polędwica wołowa - 220 g
ząbek czosnku - 2 szt.
rozmaryn świeży - 8 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Ugotowaną kaszę łączymy w misce z oliwą. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki szalotki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Polędwicę wołową skrapiamy z obu stron oliwą. Doprawiamy kuminem, pieprzem i świeżym rozmarynem. Przyprawy wcieramy w mięso.
3.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW:
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Gniazda nasienne wykrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy. Pomidory kroimy w kostkę.
4.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING POMIDOROWY:
Pokrojone wcześniej gniazda nasienne pomidorów łączymy w miseczce z oliwą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, rozmaryn i miód. Mieszamy.
5.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na wierzchu sałatki układamy stek z polędwicy wołowej. Opcjonalnie: mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Ugotowaną kaszę łączymy w misce z oliwą. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki szalotki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Polędwicę wołową skrapiamy z obu stron oliwą. Doprawiamy kuminem, pieprzem i świeżym rozmarynem. Przyprawy wcieramy w mięso.

3

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Gniazda nasienne wykrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy. Pomidory kroimy w kostkę.

4

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING POMIDOROWY

Pokrojone wcześniej gniazda nasienne pomidorów łączymy w miseczce z oliwą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, rozmaryn i miód. Mieszamy.

5

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na wierzchu sałatki układamy stek z polędwicy wołowej. Opcjonalnie: mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3066,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

766,7 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

85,9 g

🥬

Błonnik

34,9 g

💪

Białko

34,9 g

Podobne przepisy