psse-slupca.pl

Dorsz w pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.

Dorsz w pesto

Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pomidor czerwony - 1 szt.
chleb wiejski - 125 g
dorsz filet - 4 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 160 g
pesto - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I:
osuszoną rybę oprószamy solą i pieprzem z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, na wierzch nakładamy pesto.
2.NA KAWAŁKACH RYBY:
układamy plasterki pomidora.
3.POKRUSZONY MIĄŻSZ CHLEBA,:
czosnek oraz starty ser miksujemy, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek.
4.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem i nakładamy na wierzch pomidorów.
5.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10-15 MINUT.
6.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Dorsz w pesto

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTĄ I

osuszoną rybę oprószamy solą i pieprzem z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, na wierzch nakładamy pesto.

2

NA KAWAŁKACH RYBY

układamy plasterki pomidora.

3

POKRUSZONY MIĄŻSZ CHLEBA,

czosnek oraz starty ser miksujemy, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek.

4

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem i nakładamy na wierzch pomidorów.

5

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10-15 MINUT.

6

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2530,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

632,7 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

27,4 g

🥬

Błonnik

62,2 g

💪

Białko

62,2 g

Podobne przepisy