psse-slupca.pl

Drożdżówki z budyniem • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 250 ml
białko jaja kurzego - 4 szt.
drożdże świeże - 40 g
sól - 4 g
mleko 3,2% - 500 ml
żółtko jaja kurzego - 4 szt.
cukier drobny - 60 g
mąka kukurydziana - 30 g
mąka ziemniaczana - 15 g
cukier wanilinowy - 15 g
mąka pszenna - 100 g
masło - 60 ml
cukier - 60 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Wsyp mąkę do miski. Dodaj masło oraz cukier i jajko i całość dobrze wymieszaj.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Wstępnie wymieszane składniki zagnieć, tak aby utworzyły jednolite ciasto.
3.SCHŁADZAMY KRUSZONKĘ:
Wyrobione ciasto zawiń w kulkę, a następnie owiń je ściśle folią spożywczą i wsadź do lodówki, a w międzyczasie przygotuj ciasto na drożdżówki i budyń.
4.MIESZAMY SKŁADNIKI NA BAZĘ:
Do rondelka dodaj żółtka, obie mąki, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj.
5.DODAJEMY MLEKO:
Powoli dodawaj mleko do reszty składników, cały czas mieszając.
6.GOTUJEMY BUDYŃ:
Postaw rondel na kuchence i podgrzej płyn na średniej mocy, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć i nabrać konsystencji budyniu. Poczekaj, aż się zagotuje i ściągnij rondelek z kuchenki. Odstaw na bok do ostygnięcia.
7.SPORZĄDZAMY ZACZYN:
Pokrusz drożdże i wrzuć je do kubka. Zalej je mlekiem, dodaj 15 g cukru oraz ok. 60 g mąki i wymieszaj. Przykryj kubek ściereczką i odstaw na 10 minut w jakieś ciepłe miejsce.
8.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier (80 g), jajka, sól, miękkie masło oraz resztę mąki, zostawiając ok. 20 g zapasu. Białka ubij trzepaczką na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem, dodaj do dużej miski. Dodaj także cukier waniliowy oraz zaczyn. Zacznij ugniatać ciasto robotem na niskich obrotach, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego odrobinę mąki.
9.POZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto zacznie zwiększać swoja objętość. Wyrastanie powinno trwać co najmniej godzinę.
10.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Wyłóż wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką. Zacznij je wałkować, tak aby uzyskać ciasto o grubości 2 cm. Weź do ręki szklankę lub foremkę i zacznij wycinać z niego krążki. Z pozostałego ciasta ponownie uformuj kulkę, rozwałkuj ją i wytnij. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz całe ciasto.
11.ODKŁADAMY CIASTO DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA.:
Wycięte z ciasta krążki przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
12.PRZEKŁADAMY BUDYŃ NA DROŻDŻÓWKI:
Weź łyżkę i zrób nią delikatne wgłębienia we wszystkich drożdżowych bułeczkach, a następnie nałóż po łyżce budyniu na każdą z nich.
13.NABŁYSZCZAMY DROŻDŻÓWKI:
W miseczce roztrzep jajko, a potem posmaruj nim ciasto.
14.POSYPUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ:
Pokrusz wyciągniętą z lodówki kruszonkę, a potem posyp nią każdą bułeczkę.
15.WYPIEKAMY DROŻDŻÓWKI:
Blaszkę wypełnioną drożdżówkami włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po wypieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól drożdżówkom delikatnie wystygnąć, a następnie zaserwuj gościom, domownikom lub zjedz je samemu!
Drożdżówki z budyniem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Wsyp mąkę do miski. Dodaj masło oraz cukier i jajko i całość dobrze wymieszaj.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Wstępnie wymieszane składniki zagnieć, tak aby utworzyły jednolite ciasto.

3

SCHŁADZAMY KRUSZONKĘ

Wyrobione ciasto zawiń w kulkę, a następnie owiń je ściśle folią spożywczą i wsadź do lodówki, a w międzyczasie przygotuj ciasto na drożdżówki i budyń.

4

MIESZAMY SKŁADNIKI NA BAZĘ

Do rondelka dodaj żółtka, obie mąki, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj.

5

DODAJEMY MLEKO

Powoli dodawaj mleko do reszty składników, cały czas mieszając.

6

GOTUJEMY BUDYŃ

Postaw rondel na kuchence i podgrzej płyn na średniej mocy, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć i nabrać konsystencji budyniu. Poczekaj, aż się zagotuje i ściągnij rondelek z kuchenki. Odstaw na bok do ostygnięcia.

7

SPORZĄDZAMY ZACZYN

Pokrusz drożdże i wrzuć je do kubka. Zalej je mlekiem, dodaj 15 g cukru oraz ok. 60 g mąki i wymieszaj. Przykryj kubek ściereczką i odstaw na 10 minut w jakieś ciepłe miejsce.

8

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier (80 g), jajka, sól, miękkie masło oraz resztę mąki, zostawiając ok. 20 g zapasu. Białka ubij trzepaczką na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem, dodaj do dużej miski. Dodaj także cukier waniliowy oraz zaczyn. Zacznij ugniatać ciasto robotem na niskich obrotach, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego odrobinę mąki.

9

POZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto zacznie zwiększać swoja objętość. Wyrastanie powinno trwać co najmniej godzinę.

10

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyłóż wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką. Zacznij je wałkować, tak aby uzyskać ciasto o grubości 2 cm. Weź do ręki szklankę lub foremkę i zacznij wycinać z niego krążki. Z pozostałego ciasta ponownie uformuj kulkę, rozwałkuj ją i wytnij. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz całe ciasto.

11

ODKŁADAMY CIASTO DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA.

Wycięte z ciasta krążki przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.

12

PRZEKŁADAMY BUDYŃ NA DROŻDŻÓWKI

Weź łyżkę i zrób nią delikatne wgłębienia we wszystkich drożdżowych bułeczkach, a następnie nałóż po łyżce budyniu na każdą z nich.

13

NABŁYSZCZAMY DROŻDŻÓWKI

W miseczce roztrzep jajko, a potem posmaruj nim ciasto.

14

POSYPUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ

Pokrusz wyciągniętą z lodówki kruszonkę, a potem posyp nią każdą bułeczkę.

15

WYPIEKAMY DROŻDŻÓWKI

Blaszkę wypełnioną drożdżówkami włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po wypieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól drożdżówkom delikatnie wystygnąć, a następnie zaserwuj gościom, domownikom lub zjedz je samemu!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6357,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

423,8 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

60,4 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy