Zielone warzywa z dipem romesco • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na szerokie kawałki. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki rozkładamy na delikatnie natłuszczonej blasze. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25 minut. Po upływie połowy czasu – warzywa obracamy na drugą stronę.
MIKSUJEMY SOS
Chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i grubo kroimy. Bagietkę kroimy na kromki, dodajemy wraz z migdałami do warzyw na blasze i pieczemy przez następne 7‑10 minut. Lekko studzimy. Kromki pieczywa rozrywamy na kawałki, wraz z upieczonymi warzywami i migdałami wkładamy do naczynia blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy papryczki chili, krótko blendujemy. Dodajemy czerwone wino i ocet, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY ZIELONE WARZYWA
Zielone warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na różyczki. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości, odcinamy zdrewniałe końce. Brokuły gotujemy na parze, nad osoloną wodą, przez 4‑5 minut. Dodajemy groszek cukrowy i gotujemy razem przez ostatnie 2 minuty. Szparagi gotujemy osobno, we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde. Warzywa odcedzamy. Podajemy z dipem romesco.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1093,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
273,3 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
36,1 g
Błonnik
13,1 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!

Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.