psse-slupca.pl

Bezglutenowe muffinki czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.

Bezglutenowe muffinki czekoladowe

Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 130 g
miód - 50 g
olej kokosowy - 60 g
jajko - 1 szt.
bezglutenowa mąka owsiana - 40 g
mąka ryżowa - 40 g
odżywka białkowa o smaku czekoladowym - 20 g
kakao - 20 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
czekolada gorzka - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do pojemnika miksującego dodajemy banan, miód, olej kokosowy i jajko. Składniki miksujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 6. Gotową masę zgarniamy ze ścianek naczynia.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do masy w pojemniku dodajemy mąkę owsianą i ryżową, a także odżywkę białkową, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Całość mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 3.
3.ŁĄCZYMY CIASTO Z CZEKOLADĄ:
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy ją do ciasta. Całość ostatni raz mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 2.
4.PIECZEMY MUFFINKI:
Ciasto przelewamy do formy na muffinki, mniej więcej do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Jemy wystudzone.
Bezglutenowe muffinki czekoladowe

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego dodajemy banan, miód, olej kokosowy i jajko. Składniki miksujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 6. Gotową masę zgarniamy ze ścianek naczynia.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do masy w pojemniku dodajemy mąkę owsianą i ryżową, a także odżywkę białkową, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Całość mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 3.

3

ŁĄCZYMY CIASTO Z CZEKOLADĄ

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy ją do ciasta. Całość ostatni raz mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 2.

4

PIECZEMY MUFFINKI

Ciasto przelewamy do formy na muffinki, mniej więcej do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Jemy wystudzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1607,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

268 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

26,3 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy