psse-slupca.pl

Świąteczny tort makowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Świąteczny tort makowy

Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mak - 300 g
mleko - 250 ml
jajko - 8 szt.
cukier drobny - 250 g
kasza manna - 45 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
ser mascarpone - 500 g
śmietanka 36% - 330 g
cukier puder - 40 g
pomarańcza - 1 szt.
konfitura brzoskwiniowa -
pierniki -
dekoracje cukrowe -

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
W pojemniku miksującym umieszczamy nasadkę mieszającą, dodajemy białka (żółtka zostawiamy na później) i ubijamy je na sztywną pianę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.
2.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM:
Do pojemnika miksującego (nadal z nasadką mieszającą) dodajemy żółtka i cukier. Całość ucieramy na puszystą i kremową masę, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temp. 37°C / czas 4 minuty / obroty 3.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE:
Do żółtek dodajemy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Masę mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 4. Następnie masę makową przekładamy do większej miski i w trzech turach dodajemy do niej ubite białka, po każdej partii delikatnie i dokładnie mieszając.
4.PIECZEMY CIASTO MAKOWE:
Gotowe ciasto makowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez ok. 60 minut (lub aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy). Gotowe ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
W pojemniku miksującym (z nasadką mieszającą) ubijamy mascarpone ze śmietaną kremówką, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / obroty 4. Następnie do kremu dodajemy cukier puder i ścieramy skórkę z pomarańczy. Krem ponownie ubijamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 4.
6.SKŁADAMY TORT:
Wystudzone ciasto makowe dzielimy na trzy blaty. Na jeden z blatów nakładamy ⅓ kremu i przykrywamy go kolejnym blatem. Drugi blat smarujemy konfiturą (według uznania), nakładamy kolejną ⅓ kremu i przykrywamy go ostatnim blatem. Tak przygotowany tort smarujemy z wierzchu i po bokach pozostałym kremem.
Świąteczny tort makowy

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

W pojemniku miksującym umieszczamy nasadkę mieszającą, dodajemy białka (żółtka zostawiamy na później) i ubijamy je na sztywną pianę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.

2

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Do pojemnika miksującego (nadal z nasadką mieszającą) dodajemy żółtka i cukier. Całość ucieramy na puszystą i kremową masę, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temp. 37°C / czas 4 minuty / obroty 3.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE

Do żółtek dodajemy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Masę mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 4. Następnie masę makową przekładamy do większej miski i w trzech turach dodajemy do niej ubite białka, po każdej partii delikatnie i dokładnie mieszając.

4

PIECZEMY CIASTO MAKOWE

Gotowe ciasto makowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez ok. 60 minut (lub aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy). Gotowe ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM

W pojemniku miksującym (z nasadką mieszającą) ubijamy mascarpone ze śmietaną kremówką, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / obroty 4. Następnie do kremu dodajemy cukier puder i ścieramy skórkę z pomarańczy. Krem ponownie ubijamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 4.

6

SKŁADAMY TORT

Wystudzone ciasto makowe dzielimy na trzy blaty. Na jeden z blatów nakładamy ⅓ kremu i przykrywamy go kolejnym blatem. Drugi blat smarujemy konfiturą (według uznania), nakładamy kolejną ⅓ kremu i przykrywamy go ostatnim blatem. Tak przygotowany tort smarujemy z wierzchu i po bokach pozostałym kremem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6590,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

823,8 kcal

🥑

Tłuszcz

58,1 g

🌾

Węglowodany

59,9 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy