Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BAZA DO LODÓW
Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera.
BAZĘ DO LODÓW
dzielimy na 3 części.
SPOSÓB PIERWSZY DLA
dzieci Część zmiksowanej bazy do lodów wlewamy do plastikowych foremek do lodów na patyku.
FOREMKI WSTAWIAMY DO
zamrażalnika na minimum 3 godziny.
PO ZAMROŻENIU FOREMKI
wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone lody na patyku.
SPOSÓB DRUGI Z
bazylią, mrożone w sorbetierze domowej Sorbetierę umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.
DO DRUGIEJ CZĘŚCI
bazy do lodów dodajemy garść umytych listków bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.
LODY SZPRYCUJEMY DO
pucharków za pomocą rękawa cukierniczego.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI OWOCAMI
(np.
MELONEM , TRUSKAWKAMI
, listkami świeżej bazylii ).
SPOSÓB TRZECI Z
miętą Do trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków mięty , całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski.
MISKĘ Z LODAMI
wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy lody, powtarzając czynność 5-8 razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).
LODY PRZEKŁADAMY DO
pucharków za pomocą gałkownicy do lodów.
DEKORUJEMY KAWAŁKAMI MELONA,
listkami mięty i truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
817,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,4 kcal
Tłuszcz
3,2 g
Węglowodany
32,3 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serduszka z musem z liczi i malin
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!