psse-slupca.pl

Lamingtony • przepis • składniki • przygotowanie

Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Lamingtony

Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 90 g
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 płaska łyżeczka
cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka
cukier puder - 150 g
wiórki kokosowe - 150 g
mleko - 120 ml
kakao - 25 g
mąka pszenna - 15 g
masło - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM:
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do mniejszej miseczki.
2.MIKSUJEMY CUKIER Z MASŁEM:
W dużej misce łączymy ze sobą masło oraz oba cukry. Miksujemy na najwyższych obrotach.
3.DODAJEMY JAJKA:
Wbijamy jajka do maślanej masy kolejno, cały czas miksując.
4.DODAJEMY MLEKO I MĄKĘ:
Do miski z mąką dodajemy połowę porcji mleka i zmniejszamy obroty miksera. Miksujemy całość i dodajemy połowę porcji mąki. Miksujemy. Czynność powtarzamy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Miskę po mące myjemy i osuszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ:
Formę smarujemy masłem i delikatnie podsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy.
6.PIECZEMY BISZKOPT:
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
7.ŁĄCZYMY CUKIER Z KAKAO:
W szklanej misce łączymy cukier puder wraz z kakao.
8.WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA:
Wyciągamy upieczony biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Potem odwracamy formę do góry dnem i pozostawiamy ciasto na kolejne 10 minut.
9.KROIMY CIASTO:
Delikatnie podważamy biszkopt z wszystkich stron. Odcinamy brzegi i wierzchnią część ciasta, aby odsłonić miękką część biszkoptu. Kroimy go na kawałki — powinno wyjść ich ok. 16.
10.PODGRZEWAMY MLEKO Z MASŁEM:
Mleko oraz masło wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Przelewamy do mniejszego naczynia, a do rondelka wlewamy wodę i gotujemy ją.
11.DODAJEMY MLEKO DO KAKAO:
Powoli wlewamy mleko z masłem do cukru wymieszanego z kakao i mieszamy trzepaczką, aż do połączenia. Ustawiamy miskę nad rondelkiem z wodą, aby cały czas podgrzewać masę w tzw. kąpieli wodnej.
12.WYSYPUJEMY WIÓRKI:
Rozkładamy na blacie papier do pieczenia, a następnie wysypujemy na niego wiórki kokosowe.
13.MOCZYMY BISZKOPT W POLEWIE:
Używając patyczków lub widelców moczymy każdą kostkę w polewie, a potem obtaczamy w wiórkach. Kostkę odkładamy na kratkę do studzenia, a potem powtarzamy czynność, aż wszystkie kostki będą pokryte polewą i wiórkami.
14.SERWUJEMY LAMINGTONY:
Gdy polewa przestygnie i stwardnieje, lamingtony przekładamy na talerz i podajemy gościom.
Lamingtony

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do mniejszej miseczki.

2

MIKSUJEMY CUKIER Z MASŁEM

W dużej misce łączymy ze sobą masło oraz oba cukry. Miksujemy na najwyższych obrotach.

3

DODAJEMY JAJKA

Wbijamy jajka do maślanej masy kolejno, cały czas miksując.

4

DODAJEMY MLEKO I MĄKĘ

Do miski z mąką dodajemy połowę porcji mleka i zmniejszamy obroty miksera. Miksujemy całość i dodajemy połowę porcji mąki. Miksujemy. Czynność powtarzamy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Miskę po mące myjemy i osuszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Formę smarujemy masłem i delikatnie podsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy.

6

PIECZEMY BISZKOPT

Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

7

ŁĄCZYMY CUKIER Z KAKAO

W szklanej misce łączymy cukier puder wraz z kakao.

8

WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA

Wyciągamy upieczony biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Potem odwracamy formę do góry dnem i pozostawiamy ciasto na kolejne 10 minut.

9

KROIMY CIASTO

Delikatnie podważamy biszkopt z wszystkich stron. Odcinamy brzegi i wierzchnią część ciasta, aby odsłonić miękką część biszkoptu. Kroimy go na kawałki — powinno wyjść ich ok. 16.

10

PODGRZEWAMY MLEKO Z MASŁEM

Mleko oraz masło wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Przelewamy do mniejszego naczynia, a do rondelka wlewamy wodę i gotujemy ją.

11

DODAJEMY MLEKO DO KAKAO

Powoli wlewamy mleko z masłem do cukru wymieszanego z kakao i mieszamy trzepaczką, aż do połączenia. Ustawiamy miskę nad rondelkiem z wodą, aby cały czas podgrzewać masę w tzw. kąpieli wodnej.

12

WYSYPUJEMY WIÓRKI

Rozkładamy na blacie papier do pieczenia, a następnie wysypujemy na niego wiórki kokosowe.

13

MOCZYMY BISZKOPT W POLEWIE

Używając patyczków lub widelców moczymy każdą kostkę w polewie, a potem obtaczamy w wiórkach. Kostkę odkładamy na kratkę do studzenia, a potem powtarzamy czynność, aż wszystkie kostki będą pokryte polewą i wiórkami.

14

SERWUJEMY LAMINGTONY

Gdy polewa przestygnie i stwardnieje, lamingtony przekładamy na talerz i podajemy gościom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3518,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

219,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,8 g

🌾

Węglowodany

28,2 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy

Lamingtony - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl