psse-slupca.pl

Crumble warzywny z fetą i grana padano • przepis • składniki • przygotowanie

Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Crumble warzywny z fetą i grana padano

Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
rozmaryn świeży - 8 g
ser feta - 200 g
bazylia świeża - 24 g
mąka pszenna - 100 g
grana padano, tarty - 100 g
papryka czerwona - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cukinia - 4 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
masło - 60 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu. Palcami wyrabiamy składniki, by uzyskać kruszonkę.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli. Smażymy około 3-4 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą.
3.PIECZEMY CRUMBLE:
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Drewnianą łyżką dociskamy warzywa. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa. Crumble wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15-20 minut.
Crumble warzywny z fetą i grana padano

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu. Palcami wyrabiamy składniki, by uzyskać kruszonkę.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli. Smażymy około 3-4 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą.

3

PIECZEMY CRUMBLE

Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Drewnianą łyżką dociskamy warzywa. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa. Crumble wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15-20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2398 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy

Crumble warzywny z fetą i grana padano - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl