psse-slupca.pl

Sałatka z kaszą i kabanosami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!

Sałatka z kaszą i kabanosami

Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki czarne - 45 g
papryka czerwona - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
kasza pęczak - 200 g
natka pietruszki - 10 g
pomidor suszony - 15 szt.
ser feta - 100 g
kabanos - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 2 łyżki
musztarda francuska - 1,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 125 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
woda - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
Składniki sosu mieszamy. Możemy użyć w tym celu słoika. Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoika, mocno zakręcamy i wstrząsamy do połączenia się składników.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Kaszę gotujemy i odsączamy. Kabanosy kroimy na 2-3-centymetrowe kawałki, fetę – w kostkę. Suszone pomidory i paprykę kroimy w paski. Fasolę odsączamy z zalewy. Nać pietruszki drobno siekamy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Kaszę umieszczamy w misce. Dodajemy wszystkie składniki oprócz fety i czarnych oliwek. Mieszamy, dodajemy sos i ponownie mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy serem feta i posiekanymi oliwkami.
Sałatka z kaszą i kabanosami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

Składniki sosu mieszamy. Możemy użyć w tym celu słoika. Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoika, mocno zakręcamy i wstrząsamy do połączenia się składników.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Kaszę gotujemy i odsączamy. Kabanosy kroimy na 2-3-centymetrowe kawałki, fetę – w kostkę. Suszone pomidory i paprykę kroimy w paski. Fasolę odsączamy z zalewy. Nać pietruszki drobno siekamy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Kaszę umieszczamy w misce. Dodajemy wszystkie składniki oprócz fety i czarnych oliwek. Mieszamy, dodajemy sos i ponownie mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy serem feta i posiekanymi oliwkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2760,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

690,2 kcal

🥑

Tłuszcz

37,9 g

🌾

Węglowodany

70 g

🥬

Błonnik

20,4 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy