psse-slupca.pl

Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!

Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami

Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
ocet winny, biały - 1 łyżka
papryka zielona - 1 szt.
cebula - 1 szt.
jajko - 10 szt.
ziemniak - 1 kg
kolendra świeża - 45 g
chorizo - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 kg
kumin - 1 szczypta
ocet winny, czerwony - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 4 szt.
papryka grillowana piquillo - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY TORTILLĘ:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki mieszamy z cebulą, dodajemy czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wylewamy oliwę w takiej ilości, by warzywa były w całości zanurzone. Dusimy około 15-20 minut (ziemniaki powinny być al dente).
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO ROJO:
Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone w cząstki pomidory, czosnek, paprykę czerwoną i chili. Doprawiamy kminkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego winnego octu.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO VERDE:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, a następnie łyżką wyciągamy miąższ i przekładamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy świeżą kolendrę, kilka listków bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy ząbki czosnku. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę białego octu winnego.
Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY TORTILLĘ

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki mieszamy z cebulą, dodajemy czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wylewamy oliwę w takiej ilości, by warzywa były w całości zanurzone. Dusimy około 15-20 minut (ziemniaki powinny być al dente).

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO ROJO

Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone w cząstki pomidory, czosnek, paprykę czerwoną i chili. Doprawiamy kminkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego winnego octu.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO VERDE

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, a następnie łyżką wyciągamy miąższ i przekładamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy świeżą kolendrę, kilka listków bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy ząbki czosnku. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę białego octu winnego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2026,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

337,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,2 g

🌾

Węglowodany

14,4 g

🥬

Błonnik

18 g

💪

Białko

18 g

Podobne przepisy