psse-slupca.pl

Roślinny tort marchewkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Roślinny tort marchewkowy

Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka orkiszowa - 2,25 szkl
cukier - 1 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 2 łyżeczki
siemię lniane, mielone - 1 łyżka
orzech włoski - 0,75 szkl
sól - 1 szczypta
marchew - 500 g
oliwa z oliwek - 0,5 szkl
mus mango-jabłko - 0,5 szkl
sok pomarańczowy - 0,5 szkl
sok z cytryny - 1 łyżka
krem kokosowy do ubijania - 800 ml
syrop klonowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Orzechy siekamy. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce wraz z posiekanymi orzechami. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi i przekładamy je do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic.
2.PIECZEMY CIASTO:
Ciasta pieczemy przez ok. 30 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w ich środek będzie suchy. Gotowe ciasta studzimy przed przełożeniem kremem.
3.UCIERAMY KREM:
Zimny krem kokosowy przekładamy do miski, dodajemy do niego syrop klonowy i całość ucieramy, aż będzie puszysta.
4.DEKORUJEMY CIASTO:
Ciasta przekładamy kremem i dekorujemy je nim z wierzchu. Ciasto możemy podawać od razu lub schłodzone przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Roślinny tort marchewkowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Orzechy siekamy. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce wraz z posiekanymi orzechami. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi i przekładamy je do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic.

2

PIECZEMY CIASTO

Ciasta pieczemy przez ok. 30 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w ich środek będzie suchy. Gotowe ciasta studzimy przed przełożeniem kremem.

3

UCIERAMY KREM

Zimny krem kokosowy przekładamy do miski, dodajemy do niego syrop klonowy i całość ucieramy, aż będzie puszysta.

4

DEKORUJEMY CIASTO

Ciasta przekładamy kremem i dekorujemy je nim z wierzchu. Ciasto możemy podawać od razu lub schłodzone przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5979 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

597,9 kcal

🥑

Tłuszcz

39,3 g

🌾

Węglowodany

54,7 g

🥬

Błonnik

10,1 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy