Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę kaszy mieszamy z twarogiem i całość mielimy. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
PODAJEMY KOTLETY
Kotlety podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1705,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
426,3 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
69,1 g
Błonnik
6,9 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Sernik pistacjowy z serka wiejskiego
Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie.

Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezmięsne udka serowe
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak, czyli drożdżowe ciasto wytrawne, nadziewane kapuścianym farszem, które dzięki użyciu termorobota MC Smart przygotujesz praktycznie bez wysiłku! Idealne na kolację wigilijną i nie tylko.

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
Spróbuj polędwiczki wieprzowej w słodko-ostrym wydaniu. Z chili, imbirem i oczywiście ananasem!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.