Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 FOREMKI
o średnicy 11 cm Crème brûlée Zagotowujemy śmietankę z połową ilości cukru i kakao.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
LEKKO STUDZIMY.
ŻÓŁTKA MIESZAMY Z
pozostałą ilością cukru i stopniowo (ciągle mieszając), dodajemy do nich przestudzoną śmietankę (nie napowietrzamy masy).
MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ
sitko i wlewamy do foremek.
FOREMKI UKŁADAMY NA
blaszce z wodą (kokilki mają być zanurzone maksymalnie do połowy wysokości) i pieczemy około 50 minut w temp. 110°C.
STUDZIMY I CHŁODZIMY
w lodówce 3 godziny.
KONFITURA POMARAŃCZOWA ŚCIERAMY
skórkę z pomarańczy, wycinamy miąższ (filety) i przekładamy wszystko na patelnie.
DODAJEMY CUKIER, SMAŻYMY
do uzyskania konsystencji konfitury. STUDZIMY.
SCHŁODZONY KREM POSYPUJEMY
cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem (karmelizujemy cukier).
NA WIERZCH NAKŁADAMY
niewielką ilość konfitury z pomarańczy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2634,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
658,5 kcal
Tłuszcz
36,6 g
Węglowodany
71,5 g
Błonnik
13,8 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!

Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.

Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.