Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 160 stopni C (termoobieg).
KAPUSTA SIEKAMY KAPUSTĘ,
po czym wrzucamy ją do dużego garnka lub głębokiej patelni.
DODAJEMY 1 SZKLANKĘ
soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego.
DOPRAWIAMY ŚWIEŻO ZMIELONĄ
solą i świeżo zmielonym pieprzem.
GOTUJEMY BEZ PRZYKRYCIA,
od czasu do czasu mieszając.
KAPUSTĘ DUSIMY
ok. 1,5 GODZ.
JEŻELI KAPUSTA JEST
sucha, podlewamy ją 1/2 szklanki soku.
POD KONIEC DOPRAWIAMY
odrobiną soli i pieprzu i jeszcze 1 łyżką miodu.
KACZKA USUWAMY NADMIAR
tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wycinamy węzły chłonne przy kuprze, obcinamy częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). USUWAMY RESZTĘ: piór.
KACZKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem od środka. WIĄŻEMY.
NASTĘPNIE SMARUJEMY OLEJEM,
doprawiamy z zewnątrz pieprzem i solą.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180 stopni C (termoobieg), licząc 20 minut na każde 1/2 kilograma.
SOS W GARNKU
rozpuszczamy 80 g cukru.
DODAJEMY 3 ŁYŻKI
octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego.
MIESZAMY I
podgotowujemy.
WYŁĄCZAMY PALNIK POD
garnkiem, następnie dodajemy 60g-80g zimnego masła aby zagęścić sos.
DODAJEMY DO NIEGO
troszkę pieprzu.
JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY
kaczkę z piekarnika.
SMARUJEMY KACZKĘ SOSEM,
resztę sosu podajemy w sosjerce. KAPUSTĘ CZERWONĄ WYKŁADAMY: na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5708,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1427,1 kcal
Tłuszcz
92,3 g
Węglowodany
56,4 g
Błonnik
32,2 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!

Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.