psse-slupca.pl

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami

Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
kolendra świeża - 5 g
pasta sezamowa tahini - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
imbir świeży - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżka
sos sojowy - 3 łyżki
sos Worcester - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szparagi zielone - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso wieprzowe karkówka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNOWANIE MIĘSA:
Imbir ścieramy na tarce. Łączymy z sosami, miodem. Ścieramy skórkę z cytryny. Całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy oliwę z oliwek.
2.NABIJANIE SZPARAGÓW NA PATYCZKI:
Czosnek kroimy w plasterki. Szparagi polewamy oliwą, dodajemy do nich czosnek, doprawiamy solą i pieprzem roztartym w moździerzu. Całość mieszamy. Zamarynowane szparagi układamy w rządku i nabijamy w poprzek na dwa patyczki (około 10 sztuk).
3.PRZYGOTOWANIE SOSU Z BAKŁAŻANA:
Bakłażana grillujemy w całości, aż stanie się miękki. Miąższ przekładamy do naczynia blendera wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma gałązkami kolendry i pastą tahini. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Całość blendujemy. Dolewamy odrobinę oliwy.
Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNOWANIE MIĘSA

Imbir ścieramy na tarce. Łączymy z sosami, miodem. Ścieramy skórkę z cytryny. Całość mieszamy. Opcjonalnie dodajemy oliwę z oliwek.

2

NABIJANIE SZPARAGÓW NA PATYCZKI

Czosnek kroimy w plasterki. Szparagi polewamy oliwą, dodajemy do nich czosnek, doprawiamy solą i pieprzem roztartym w moździerzu. Całość mieszamy. Zamarynowane szparagi układamy w rządku i nabijamy w poprzek na dwa patyczki (około 10 sztuk).

3

PRZYGOTOWANIE SOSU Z BAKŁAŻANA

Bakłażana grillujemy w całości, aż stanie się miękki. Miąższ przekładamy do naczynia blendera wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma gałązkami kolendry i pastą tahini. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Całość blendujemy. Dolewamy odrobinę oliwy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1254,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

313,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,3 g

🌾

Węglowodany

19,1 g

🥬

Błonnik

27,1 g

💪

Białko

27,1 g

Podobne przepisy