psse-slupca.pl

Cebulowe ciasto francuskie • przepis • składniki • przygotowanie

Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Cebulowe ciasto francuskie

Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 7 szt.
cebula - 150 g
masło - 250 g
mąka pszenna tortowa - 500 g
mleko - 250 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 150 g
ser camembert - 120 g
sól - 1 szczypta
groch - 400 g
śmietana 30% - 250 ml
woda - 5 ml

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO MIESZAMY RAZEM:
mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto.
2.ODKŁADAMY JE DO:
lodówki na co najmniej 2 godziny.
3.GOTOWE CIASTO WAŁKUJEMY:
na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem.
4.NIEPOTRZEBNE CZĘŚCI CIASTA:
odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy.
5.
NAKŁUWAMY WIDELCEM.
6.CIASTO PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową i posypujemy suchym grochem.
7.W TEN SPOSÓB:
ciasto utrzyma swój kształt.
8.PIECZEMY MNIEJ WIĘCEJ:
25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
9.PO UPIECZENIU BLACHĘ:
z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.
10.FARSZ NA PATELNI:
rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę.
11.POR POKROJONY W:
plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty.
12.POTEM GO ODCEDZAMY:
i odstawiamy.
13.DODAJEMY CEBULĘ, SOLIMY,:
pieprzymy i dokładnie mieszamy.
14.MASĘ PRZEKŁADAMY Z:
patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.
15.W WIĘKSZEJ MISCE:
przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek.
16.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
dobrze mieszamy.
17.SŁONE CIASTO NA:
podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.
18.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta.
19.PIECZEMY OK.:
25 MINUT WE: wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
20.JAK PODAWAĆ UPIECZONE:
ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło.
21.POTEM MOŻEMY JE:
pokroić i podawać.
Cebulowe ciasto francuskie

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO MIESZAMY RAZEM

mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto.

2

ODKŁADAMY JE DO

lodówki na co najmniej 2 godziny.

3

GOTOWE CIASTO WAŁKUJEMY

na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem.

4

NIEPOTRZEBNE CZĘŚCI CIASTA

odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy.

5

NAKŁUWAMY WIDELCEM.

6

CIASTO PRZYKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową i posypujemy suchym grochem.

7

W TEN SPOSÓB

ciasto utrzyma swój kształt.

8

PIECZEMY MNIEJ WIĘCEJ

25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.

9

PO UPIECZENIU BLACHĘ

z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.

10

FARSZ NA PATELNI

rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę.

11

POR POKROJONY W

plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty.

12

POTEM GO ODCEDZAMY

i odstawiamy.

13

DODAJEMY CEBULĘ, SOLIMY,

pieprzymy i dokładnie mieszamy.

14

MASĘ PRZEKŁADAMY Z

patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.

15

W WIĘKSZEJ MISCE

przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek.

16

SOLIMY, PIEPRZYMY I

dobrze mieszamy.

17

SŁONE CIASTO NA

podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.

18

NA WIERZCHU UKŁADAMY

plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta.

19

PIECZEMY OK.

25 MINUT WE: wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.

20

JAK PODAWAĆ UPIECZONE

ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło.

21

POTEM MOŻEMY JE

pokroić i podawać.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6940 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1735 kcal

🥑

Tłuszcz

88,9 g

🌾

Węglowodany

176,4 g

🥬

Błonnik

57,1 g

💪

Białko

57,1 g

Podobne przepisy

Cebulowe ciasto francuskie - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl