psse-slupca.pl

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą • przepis • składniki • przygotowanie

Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą

Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
jajko - 2 szt.
cebula - 3 szt.
bułka hamburgerowa - 6 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
boczek parzony - 120 g
ząbek czosnku - 5 szt.
kminek cały - 6 g
ogórek konserwowy - 150 g
mięso mielone wołowe - 1 kg
musztarda dijon - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 30 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
seler naciowy - 30 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
ręcznik papierowy folię spożywczą blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.
2.BOCZEK KROIMY W:
poprzek w cienkie paseczki i przesmażamy, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule.
3.SMAŻYMY MAKSYMALNIE 2:
minuty.
4.ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY:
do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia.
5.PO WYSTUDZENIU DODAJEMY:
cebulę i boczek do mięsa mielonego. MIESZAMY.
6.DODAJEMY ROZTARTYW MOŹDZIERZU:
kminek i 3 posiekane ząbki czosnku.
7.JEDNĄ PAPRYCZKĘ CHILI:
pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa.
8.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ:
natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek.
9.DŁONIE NATŁUSZCZAMY OLEJEM:
słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa.
10.NASTĘPNIE Z KULEK:
formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie.
11.PRZEKŁADAMY NA TALERZ:
i zakrywamy folią spożywczą. ODSTAWIAMY.
12.CEBULĘ I POMIDORA:
kroimy w plastry.
13.NASTĘPNIE POLEWAMY JE:
oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku.
14.PATELNIĘ GRILLOWĄ NATŁUSZCZAMY:
za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym.
15.GRILLUJEMY PLASTRY POMIDORA:
i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
16.PRZEKROJONE BUŁKI WYKŁADAMY:
na blaszkę wyłożoną pergaminem.
17.POLEWAMY JE OLIWĄ:
z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.
18.MIĘSO SMAŻYMY NA:
natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony.
19.BUŁKI WYCIĄGAMY Z:
piekarnika.
20.NA SPODY BUŁEK:
nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. TALERZ DEKORUJEMY: sosem.
21.SOS LIŚCIE SELERA:
naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku.
22.UCIERAMY, NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY:
do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy.
23.PODCZAS MIESZANIA DODAJEMY:
niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy.
24.DODAJEMY POKROJONE W:
kostkę korniszony, mieszamy.
25.POŁOWĘ PAPRYCZKI CHILI:
pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu.
26.WSZYSTKO BARDZO DELIKATNIE:
mieszamy. ODSTAWIAMY.
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

ręcznik papierowy folię spożywczą blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.

2

BOCZEK KROIMY W

poprzek w cienkie paseczki i przesmażamy, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule.

3

SMAŻYMY MAKSYMALNIE 2

minuty.

4

ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY

do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia.

5

PO WYSTUDZENIU DODAJEMY

cebulę i boczek do mięsa mielonego. MIESZAMY.

6

DODAJEMY ROZTARTYW MOŹDZIERZU

kminek i 3 posiekane ząbki czosnku.

7

JEDNĄ PAPRYCZKĘ CHILI

pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa.

8

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ

natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek.

9

DŁONIE NATŁUSZCZAMY OLEJEM

słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa.

10

NASTĘPNIE Z KULEK

formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie.

11

PRZEKŁADAMY NA TALERZ

i zakrywamy folią spożywczą. ODSTAWIAMY.

12

CEBULĘ I POMIDORA

kroimy w plastry.

13

NASTĘPNIE POLEWAMY JE

oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku.

14

PATELNIĘ GRILLOWĄ NATŁUSZCZAMY

za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym.

15

GRILLUJEMY PLASTRY POMIDORA

i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

16

PRZEKROJONE BUŁKI WYKŁADAMY

na blaszkę wyłożoną pergaminem.

17

POLEWAMY JE OLIWĄ

z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.

18

MIĘSO SMAŻYMY NA

natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony.

19

BUŁKI WYCIĄGAMY Z

piekarnika.

20

NA SPODY BUŁEK

nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. TALERZ DEKORUJEMY: sosem.

21

SOS LIŚCIE SELERA

naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku.

22

UCIERAMY, NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY

do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy.

23

PODCZAS MIESZANIA DODAJEMY

niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy.

24

DODAJEMY POKROJONE W

kostkę korniszony, mieszamy.

25

POŁOWĘ PAPRYCZKI CHILI

pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu.

26

WSZYSTKO BARDZO DELIKATNIE

mieszamy. ODSTAWIAMY.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2422,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

43 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy