psse-slupca.pl

Kotlety z selera • przepis • składniki • przygotowanie

Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.

Kotlety z selera

Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
włoszczyzna - 1 szt.
seler - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 3 szt.
jajko - 2 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka wędzona mielona - 2 łyżeczki
mąka migdałowa - 30 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
limonka - 1 szt.
migdały płatki -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SELER:
Cebulę kroimy w piórka, a włoszczyznę na mniejsze kawałki. Seler obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Do gorącej wody dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i całość gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż seler zmięknie (jednak nie powinien się rozpadać). Gotowego selera osuszamy i studzimy.
2.PANIERUJEMY PLASTRY SELERA:
Jajka bełtamy z solą, pieprzem i wędzoną papryką. Ugotowane plastry selera obtaczamy w jajku, a następnie w mące migdałowej.
3.SMAŻYMY KOTLETY:
Obtoczone w panierce kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy płatkami migdałów.
Kotlety z selera

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SELER

Cebulę kroimy w piórka, a włoszczyznę na mniejsze kawałki. Seler obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Do gorącej wody dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i całość gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż seler zmięknie (jednak nie powinien się rozpadać). Gotowego selera osuszamy i studzimy.

2

PANIERUJEMY PLASTRY SELERA

Jajka bełtamy z solą, pieprzem i wędzoną papryką. Ugotowane plastry selera obtaczamy w jajku, a następnie w mące migdałowej.

3

SMAŻYMY KOTLETY

Obtoczone w panierce kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy płatkami migdałów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1131,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

565,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

61,9 g

🥬

Błonnik

21,8 g

💪

Białko

23,9 g

Podobne przepisy