Frytki z warzyw z dipem sezamowym • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Buraki, pasternak, batat i kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Buraki i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy, doprawiamy solą i rozkładamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.
PRAŻYMY SEZAM
Batat i kalarepę mieszamy z pozostałym tymiankiem, papryką, oliwą i odrobiną soli, odstawiamy. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie wydzielać zapach. Studzimy, a następnie rozgniatamy w moździerzu ze sporą szczyptą soli.
PRZYGOTOWUJEMY DIP
Warzywa delikatnie obracamy na blasze. Dodajemy do nich batat i kalarepę, wszystko równomiernie rozkładamy i pieczemy w tej samej temperaturze przez 10 minut. Ponownie obracamy i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż warzywne frytki będą miękkie i uzyskają lekko brązowy kolor. Śmietanę mieszamy z mieszanką sezamową i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z warzywami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1513,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
378,3 kcal
Tłuszcz
17,4 g
Węglowodany
52,4 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!

Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.