Kotleciki szu szu • przepis • składniki • przygotowanie
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, olej z pestek winogron oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała z tego jednolita masa.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na kilkanaście kotlecików. Kotlety przykrywamy folią, a następnie czystą ściereczką. Mięso delikatnie rozbijamy, aby uzyskać płaskie kotleciki.
ZANURZAMY KOTLECIKI W CIEŚCIE
Zanurzamy kolejno kotleciki w cieście i przykrywamy miseczkę folią spożywczą. Całość wkładamy do lodówki na ok. 25 minut.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem kolejno smażymy każdego kotlecika z obu stron na złocisty kolor. W przypadku dużej patelni możemy smażyć 3-4 kotlety na raz.
ODSĄCZAMY Z NADMIARU TŁUSZCZU
Usmażone kotleciki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2107,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
150,5 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
5,3 g
Błonnik
0,2 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Straszne galaretki na Halloween
Idealne na Halloween, straaasznie smaczne galaretki z upiorną dekoracją. Skusisz się na taki deser?

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort szwarcwaldzki z wiśniami
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!

Faszerowane pieczarki portobello
Grzyby są tutaj bazą, ale możesz je zamienić na cukinię, bakłażana czy paprykę: szpinakowy farsz sprawdzi się w duecie z każdym z tych warzyw! Połącz jego składniki i pozwól, by ser scamorza, cudowny zamiennik mozzarelli, stopił się i dopełnił reszty.

Sałatka z rukoli z ciepłą mozzarellą w szynce bresaola
Wykwintne danie, które pokocha każdy miłośnik dobrego smaku. Roladki z sera i szynki rozpływają się w ustach!