psse-slupca.pl

Karminadle - śląskie mielone • przepis • składniki • przygotowanie

Karminadle to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Śląskie karminadle to idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odkryj z nami, jak przygotować ten klasyczny przysmak w domowych warunkach!

Karminadle - śląskie mielone

Karminadle to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Śląskie karminadle to idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odkryj z nami, jak przygotować ten klasyczny przysmak w domowych warunkach!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wieprzowe - 250 g
mięso mielone wołowe - 250 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
bułka czerstwa - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
mleko - 0,5 szkl
bułka tarta - 6 łyżek
smalec - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ:
Namoczoną bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i kroimy na mniejsze części.
2.KROIMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek oraz namoczoną bułkę. Doprawiamy płaską łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Wbijamy jajko i mieszamy wszystko dokładnie dłońmi, aż składniki się połączą.
4.FORMUJEMY KOTLETY:
Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy smalec. Z masy mięsnej formujemy lekko podłużne i nie za grube kotlety, zwilżając dłonie do jakiś czas, aby masa się nie kleiła. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
5.SMAŻYMY KOTLETY:
Kotlety kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu z obu stron po kilka minut, obserwując stopień zrumienienia.
Karminadle - śląskie mielone

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ

Namoczoną bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i kroimy na mniejsze części.

2

KROIMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, a czosnek przepuszczamy przez praskę.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek oraz namoczoną bułkę. Doprawiamy płaską łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Wbijamy jajko i mieszamy wszystko dokładnie dłońmi, aż składniki się połączą.

4

FORMUJEMY KOTLETY

Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy smalec. Z masy mięsnej formujemy lekko podłużne i nie za grube kotlety, zwilżając dłonie do jakiś czas, aby masa się nie kleiła. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.

5

SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu z obu stron po kilka minut, obserwując stopień zrumienienia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2382,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

595,5 kcal

🥑

Tłuszcz

43,7 g

🌾

Węglowodany

19,3 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

29,8 g

Podobne przepisy