Chlebek kukurydziany z syropem klonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj keksówkę moździerz piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej
Masło rozpuść i odłóż, aby delikatnie ostygło.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA ŻÓŁTKA
ODDZIELAMY OD BIAŁEK.
W DUŻEJ MISCE ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, MLEKO, SYROP KLONOWY, EKSTRAKT Z WANILII ORAZ PRZESTUDZONE MASŁO.
DODAJEMY OBA RODZAJE MĄKI, PRZYPRAWY, SODĘ I PROSZEK DO PIECZENIA.
DELIKATNIE MIESZAMY CAŁOŚĆ.
W OSOBNEJ MISCE UBIJAMY BIAŁKA NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW, DELIKATNIE MIESZAJĄC.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut i pozostawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY CHLEBEK CHLEBEK POLEWAMY
syropem klonowym i posypujemy obranymi i pokruszonymi w moździerzu pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2943 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
490,5 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
68,8 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rosół z indyka
Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!