psse-slupca.pl

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy • przepis • składniki • przygotowanie

Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy

Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka włoska typ 00 - 500 g
woda - 400 ml
drożdże suszone - 4 g
pomidory pelati - 500 g
oliwa extra virgin - 10 ml
rukola - 60 g
pomidorki koktajlowe - 80 g
sól - 2 g
pieprz czarny - 1,5 g
oliwa z oliwek - 20 ml
ser straciatella - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj drożdże i 320 ml wody. Całość wymieszaj.
2.WYKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ:
Stolnicę podsyp mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i zacznij zagniatać. Po chwili dodaj oliwę oraz sól.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto wyrabiaj przez ok. 5-6 minut, tak aby wtłoczyć w nie oliwę. Potem dodaj resztę wody i dalej wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut. Powinno być lekko klejące, ale nie rozlewające się.
4.ODSTAWIAMY CIASTO DO WYGAROWANIA:
Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 48 godzin (a najlepiej 72 godziny).
5.FORMUJEMY PINSĘ:
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na dwa kawałki. Z każdego uformuj placek o owalnym kształcie.
6.PRZECIERAMY POMIDORY:
Pomidory przetrzyj do dużej miski w przecieraku ustawionym na grube oczka.
7.PRZYPRAWIAMY SOS:
Dodaj do nich sól oraz oliwę. Wymieszaj.
8.WYKŁADAMY SOS NA CIASTO:
Gotowym sosem posmaruj ciasto, nie pozostawiając wolnych brzegów.
9.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Rukolę umyj i osusz. Pomidorki także umyj, a potem przekrój na połówki.
10.WYPIEKAMY PINSĘ:
Posmarowaną sosem pinsę włóż do pieca i piecz przez 10 minut. Te samą czynność powtórz z drugą porcją ciasta.
11.DODAJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI:
Na wypieczoną, aromatyczną pinsę wyłóż rukolę, a następnie rozsmaruj na niej straciatelle. Na sam koniec dodaj kilka pokrojonych pomidorków, przypraw, skrop oliwą i gotowe!
Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj drożdże i 320 ml wody. Całość wymieszaj.

2

WYKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ

Stolnicę podsyp mąką, a następnie wyłóż na nią ciasto i zacznij zagniatać. Po chwili dodaj oliwę oraz sól.

3

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto wyrabiaj przez ok. 5-6 minut, tak aby wtłoczyć w nie oliwę. Potem dodaj resztę wody i dalej wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut. Powinno być lekko klejące, ale nie rozlewające się.

4

ODSTAWIAMY CIASTO DO WYGAROWANIA

Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 48 godzin (a najlepiej 72 godziny).

5

FORMUJEMY PINSĘ

Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na dwa kawałki. Z każdego uformuj placek o owalnym kształcie.

6

PRZECIERAMY POMIDORY

Pomidory przetrzyj do dużej miski w przecieraku ustawionym na grube oczka.

7

PRZYPRAWIAMY SOS

Dodaj do nich sól oraz oliwę. Wymieszaj.

8

WYKŁADAMY SOS NA CIASTO

Gotowym sosem posmaruj ciasto, nie pozostawiając wolnych brzegów.

9

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Rukolę umyj i osusz. Pomidorki także umyj, a potem przekrój na połówki.

10

WYPIEKAMY PINSĘ

Posmarowaną sosem pinsę włóż do pieca i piecz przez 10 minut. Te samą czynność powtórz z drugą porcją ciasta.

11

DODAJEMY ŚWIEŻE SKŁADNIKI

Na wypieczoną, aromatyczną pinsę wyłóż rukolę, a następnie rozsmaruj na niej straciatelle. Na sam koniec dodaj kilka pokrojonych pomidorków, przypraw, skrop oliwą i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2535,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

633,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

109,7 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

18 g

Podobne przepisy