Gnocchi dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI
Dynię przekrój na ćwiartki i obierz ze skóry. Warzywo pokrój na drobną kostkę i zważ — jeśli dyni jest więcej niż 300 g, odłóż nadmiar na bok. Możesz schować go do lodówki i zużyć do innego dania albo zamrozić. Ziemniaki także obierz i pokrój w drobną kostkę.
GOTUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI
Do garnka wlej wodę (ok. 500 ml), posól ją (ok. 2 g) i wrzuć dynię. Gotuj ją przez ok. 6-7 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Gotuj warzywa, aż staną się miękkie, a następnie odcedź je i wystudź.
BLENDUJEMY MASĘ
Do kielicha blendera wrzuć wystudzone warzywa i zblenduj na gładką masę.
WYRABIAMY CIASTO
W dużej misce wymieszaj masę warzywną z jajkiem i solą. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i wyrabiaj ciasto rękoma. Ciasto po chwili powinno stać się elastyczne, ale nie lepkie.
FORMUJEMY KLUSECZKI
Podsyp blat odrobiną mąki, a następnie podziel ciasto na mniejsze kawałki. Z tych kawałków uformuj wałki o grubości ok. 2,5-3 cm. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie na każdym z nich zrób widelcem delikatne, ozdobne wgłębienia.
GOTUJEMY GNOCCHI
Do garnka wlej wodę i ustaw na kuchence. Gdy woda zacznie wrzeć, posól ją i zacznij powoli wrzucać kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty (aż wypłyną na wierzch). Odlej 60 ml wody z garnka, a resztę wylej i przecedź kluseczki. Możesz przejść do przygotowywania sosu.
PODGRZEWAMY BULION
W małym garnuszku podgrzej bulion.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu, poczekaj, aż zacznie się pienić. Zacznij dodawać bulion do masła, powoli, cały czas mieszając.
PRZYPRAWIAMY
Sos przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do niego jeszcze wodę z gotowania gnocchi, która dodatkowo go zagęści. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.
WYKAŃCZAMY DANIE
Do gotowego sosu dodaj gnocchi, zamieszaj i podduszaj je przez kilka minut. Gdy kluseczki całe pokryją się sosem, możesz przełożyć je na talerze.
SERWUJEMY GNOCCHI Z SOSEM SEROWYM
Wyłóż kluseczki na talerze i posyp startym parmezanem. Danie jest gotowe do podawania!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2283,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
570,8 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
2,8 g
Białko
15,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!