psse-slupca.pl

Cassolette z łososiem i ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…

Cassolette z łososiem i ziemniakami

Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
ziemniak - 4 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
łosoś wędzony - 150 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
świeży koperek - 24 g
limonka - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 400 ml
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ 4:
małe naczynia żaroodporne o wymiarach 20x12 cm (wysokość 3 cm) folię aluminiową rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Filety z łososia Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. ODKŁADAMY NA: bok.
2.ZALEWA DO MISKI:
przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki.
3.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM:
pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. MIESZAMY.
4.JEŚLI SOS BĘDZIE:
za rzadki, należy dodać 1 jajko.
5.JEŚLI UŻYWAĆ BĘDZIEMY:
większego naczynia, należy podwoić ilość składników.
6.CASSOLETTE W NACZYNIACH:
na dnie układamy warstwę z obranych ziemniaków pokrojonych w talarki.
7.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z posiekanym koperkiem.
8.NASTĘPNIE UKŁADAMY PLASTERKI:
łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). PONOWNIE POLEWAMY: śmietaną.
9.NAKŁADAMY KAWAŁKI ŚWIEŻEGO:
łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną.
10.PONOWNIE NAKŁADAMY ŁOSOSIA:
wędzonego oraz warstwę śmietany.
11.GÓRNĄ WARSTWĘ PRZYKRYWAMY:
talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem.
12.POLEWAMY POZOSTAŁĄ ILOŚCIĄ:
śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni.
13.KAŻDE NACZYNIE PRZYKRYWAMY:
folią aluminiową.
14.NACZYNIA WSTAWIAMY DO:
rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny.
15.NA OSTATNIE MINUTY:
zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła.
16.DEKORUJEMY ŚWIEŻYM KOPERKIEM:
i ostrą papryką.
17.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Cassolette z łososiem i ziemniakami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ 4

małe naczynia żaroodporne o wymiarach 20x12 cm (wysokość 3 cm) folię aluminiową rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Filety z łososia Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy je w cienkie plasterki o grubości 0,5 cm. ODKŁADAMY NA: bok.

2

ZALEWA DO MISKI

przelewamy śmietanę, wkładamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy porządną szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki.

3

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM

pieprzem i niewielką ilością soli oraz dodajemy posiekany koperek. MIESZAMY.

4

JEŚLI SOS BĘDZIE

za rzadki, należy dodać 1 jajko.

5

JEŚLI UŻYWAĆ BĘDZIEMY

większego naczynia, należy podwoić ilość składników.

6

CASSOLETTE W NACZYNIACH

na dnie układamy warstwę z obranych ziemniaków pokrojonych w talarki.

7

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, polewamy niewielką ilością śmietany z posiekanym koperkiem.

8

NASTĘPNIE UKŁADAMY PLASTERKI

łososia wędzonego (na jedno naczynie wystarczą 2 plasterki, które mogą na siebie nachodzić). PONOWNIE POLEWAMY: śmietaną.

9

NAKŁADAMY KAWAŁKI ŚWIEŻEGO

łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną.

10

PONOWNIE NAKŁADAMY ŁOSOSIA

wędzonego oraz warstwę śmietany.

11

GÓRNĄ WARSTWĘ PRZYKRYWAMY

talarkami ziemniaków, które dociskamy i posypujemy pieprzem.

12

POLEWAMY POZOSTAŁĄ ILOŚCIĄ

śmietany, dokładnie rozprowadzamy ją na całej powierzchni.

13

KAŻDE NACZYNIE PRZYKRYWAMY

folią aluminiową.

14

NACZYNIA WSTAWIAMY DO

rozgrzanego piekarnika do 190°C, pieczemy około 1 godziny.

15

NA OSTATNIE MINUTY

zapiekania możemy zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła.

16

DEKORUJEMY ŚWIEŻYM KOPERKIEM

i ostrą papryką.

17

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2035,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

508,8 kcal

🥑

Tłuszcz

34,9 g

🌾

Węglowodany

17,8 g

🥬

Błonnik

30,6 g

💪

Białko

30,6 g

Podobne przepisy

Cassolette z łososiem i ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl