psse-slupca.pl

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami

Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
mięta świeża - 2 g
wegański jogurt kokosowy - 100 g
cukier puder - 20 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 90 g
sól - 1 szczypta
puree z dyni - 500 g
mąka pszenna - 150 g
dynia piżmowa - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI:
Miąższ upieczonej dyni oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Miksujemy lub przecieramy przez sito, aż uzyskamy konsystencję gładkiego purée.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI:
Na dno miski przesypujemy połowę mąki pszennej. Dodajemy purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszamy.
4.ZAGNIATAMY CIASTO:
Ciasto na kluski zagniatamy – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.
5.FORMUJEMY KLUSKI:
Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką.
6.GOTUJEMY KLUSKI:
Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowujemy. Kluseczki gotujemy partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
7.PODAJEMY KLUSKI:
Kluski podajemy z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.
Kluski dyniowe z jogurtem i owocami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI

Miąższ upieczonej dyni oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Miksujemy lub przecieramy przez sito, aż uzyskamy konsystencję gładkiego purée.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Na dno miski przesypujemy połowę mąki pszennej. Dodajemy purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszamy.

4

ZAGNIATAMY CIASTO

Ciasto na kluski zagniatamy – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.

5

FORMUJEMY KLUSKI

Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką.

6

GOTUJEMY KLUSKI

Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowujemy. Kluseczki gotujemy partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.

7

PODAJEMY KLUSKI

Kluski podajemy z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2123,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

353,9 kcal

🥑

Tłuszcz

3,1 g

🌾

Węglowodany

80,4 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy