psse-slupca.pl

Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!

Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry

Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
indyk pierś - 500 g
cebula dymka - 3 szt.
curry - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
mleczko kokosowe - 200 ml
garam masala - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
pistacje - 100 g
pomidor suszony - 100 g
limonka - 1 szt.
kasza jęczmienna - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO I MARYNATĘ:
Pierś indyka myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na trzy części.
2.GOTUJEMY PIERŚ INDYKA NA PARZE W FOLII:
Mięsne roladki gotujemy na parze około 15-20 minut (czas gotowania zależy od rozmiaru kawałków mięsa). Po około 5-10 minutach wyłączamy gaz. Ugotowane roladki rozwijamy z folii i przed podaniem kroimy w plastry.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY:
Dymki kroimy w grube plastry, szczypior drobno siekamy. Część papryczek chili i czosnek siekamy w drobne plasterki. Dymkę i czosnek blanszujemy na rozgrzanym oleju. Dodajemy chili, startą skórkę z limonki i miód.
4.PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ JĘCZMIENNĄ:
Pistacje miażdżymy płaską stroną noża. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Kaszę jęczmienną gotujemy lub parujemy (przesmażamy kaszę na oleju, zalewamy wodą na wysokość 1,5 cm ponad poziom kaszy, zagotowujemy, przykrywamy i zdejmujemy z ognia; parujemy kaszę do miękkości).
5.SERWUJEMY:
Na talerz wykładamy sos curry, układamy na nim plastry indyka. Dekorujemy kolendrą i plastrami chili. Do osobnej miseczki nakładamy kaszę. Skrapiamy sokiem z limonki.
Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO I MARYNATĘ

Pierś indyka myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na trzy części.

2

GOTUJEMY PIERŚ INDYKA NA PARZE W FOLII

Mięsne roladki gotujemy na parze około 15-20 minut (czas gotowania zależy od rozmiaru kawałków mięsa). Po około 5-10 minutach wyłączamy gaz. Ugotowane roladki rozwijamy z folii i przed podaniem kroimy w plastry.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY

Dymki kroimy w grube plastry, szczypior drobno siekamy. Część papryczek chili i czosnek siekamy w drobne plasterki. Dymkę i czosnek blanszujemy na rozgrzanym oleju. Dodajemy chili, startą skórkę z limonki i miód.

4

PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ JĘCZMIENNĄ

Pistacje miażdżymy płaską stroną noża. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Kaszę jęczmienną gotujemy lub parujemy (przesmażamy kaszę na oleju, zalewamy wodą na wysokość 1,5 cm ponad poziom kaszy, zagotowujemy, przykrywamy i zdejmujemy z ognia; parujemy kaszę do miękkości).

5

SERWUJEMY

Na talerz wykładamy sos curry, układamy na nim plastry indyka. Dekorujemy kolendrą i plastrami chili. Do osobnej miseczki nakładamy kaszę. Skrapiamy sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2829,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

707,4 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

69,4 g

🥬

Błonnik

45,6 g

💪

Białko

45,6 g

Podobne przepisy