Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO I MARYNATĘ
Pierś indyka myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na trzy części.
GOTUJEMY PIERŚ INDYKA NA PARZE W FOLII
Mięsne roladki gotujemy na parze około 15-20 minut (czas gotowania zależy od rozmiaru kawałków mięsa). Po około 5-10 minutach wyłączamy gaz. Ugotowane roladki rozwijamy z folii i przed podaniem kroimy w plastry.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY
Dymki kroimy w grube plastry, szczypior drobno siekamy. Część papryczek chili i czosnek siekamy w drobne plasterki. Dymkę i czosnek blanszujemy na rozgrzanym oleju. Dodajemy chili, startą skórkę z limonki i miód.
PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ JĘCZMIENNĄ
Pistacje miażdżymy płaską stroną noża. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Kaszę jęczmienną gotujemy lub parujemy (przesmażamy kaszę na oleju, zalewamy wodą na wysokość 1,5 cm ponad poziom kaszy, zagotowujemy, przykrywamy i zdejmujemy z ognia; parujemy kaszę do miękkości).
SERWUJEMY
Na talerz wykładamy sos curry, układamy na nim plastry indyka. Dekorujemy kolendrą i plastrami chili. Do osobnej miseczki nakładamy kaszę. Skrapiamy sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2829,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
707,4 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
69,4 g
Błonnik
45,6 g
Białko
45,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlet schabowy w migdałowej panierce
Spróbuj kotleta schabowego w nowoczesnej wersji według Darii! Doskonale smakuje z purée z rukoli.

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!