Butter Tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Każdy fan kuchni indyjskiej na pewno doceni tę propozycję wege. Butter tofu to aromatyczne danie z serem tofu w roli głównej.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TOFU
Tofu kroimy w dużą kostkę i doprawiamy przyprawą garam masala. Dokładnie mieszamy, by kawałki tofu obtoczyły się w przyprawie. Odkładamy do zamarynowania.
SIEKAMY WARZYWA
Do miski termorobota MC Smart wkładamy obraną cebulę czosnek, imbir i papryczkę chili. Zakładamy pokrywkę.Używając programu „miksowanie na puree”/ czas: 10 sekund / obroty: 8, siekamy je, a w połowie programu zbieramy szpatułką ze ścianek.
SMAŻYMY WARZYWA
Do naczynia wlewamy olej rzepakowy. Posiekane warzywa smażymy,używając programu „przypiekanie” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy puszkę pomidorów i przyprawy: garam masala, kumin, kolendrę, kurkumę, chili oraz sól, a także orzechy nerkowca. Całość gotujemy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 30 minut / obroty: 1.
MIESZAMY SOS
Do ugotowanego sosu dodajemy śmietankę, masło oraz sok z cytryny i ponownie gotujemy,używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 5 minut / obroty: 1. Następnie blendujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji,używając programu „miksowanie na puree” / czas: 3 minuty / obroty: 8.
DODAJEMY TOFU
Do sosu wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu i mieszamy,używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2482,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827,6 kcal
Tłuszcz
65,7 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
5,6 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.

4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!

Figa z makiem i pampuchem
Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!

Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
Zobacz, jak w prosty i szybki sposób można przygotować domowe praliny! To świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.

Domowe biszkopty z awokado
Niezwykle szybkie w przygotowaniu biszkopty z dodatkiem awokado to pyszny pomysł na przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nawet z trzech składników może powstać coś smacznego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronem i klopsikami
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!