psse-slupca.pl

Cukinia marynowana słodko-kwaśna • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!

Cukinia marynowana słodko-kwaśna

Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
szalotka - 2 szt.
świeży koperek - 15 g
cukier trzcinowy - 110 g
gorczyca - 2 łyżeczki
kurkuma, świeża - 0,25 łyżeczki
liść laurowy - 1 szt.
ocet jabłkowy - 180 ml
sól - 3 łyżki
woda - 190 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY CUKINIĘ:
Cukinię kroimy w plasterki o grubości 3-5 mm. Przekładamy na sitko, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy ocet jabłkowy. Dodajemy kurkumę, liść laurowy, gorczycę i sól. Marynatę zagotowujemy, a następnie odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
3.KROIMY PAPRYCZKĘ I SZALOTKĘ:
Papryczkę chili drobno siekamy, szalotkę kroimy w plastry.
4.WYPEŁNIAMY SŁOIKI:
Odcedzamy cukinię na ręczniku papierowym i przekładamy ją do miseczki. Odsączoną cukinię wkładamy do słoików, co pewien czas przekładając ją pozostałymi składnikami (szalotką, chili i koprem).
5.ZALEWAMY CUKINIĘ MARYNATĄ:
Czosnek siekamy w plasterki, dodajemy do słoika i całość zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik, a kiedy wystygnie, wstawiamy go na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie cukinia będzie gotowa do spożycia.
Cukinia marynowana słodko-kwaśna

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy w plasterki o grubości 3-5 mm. Przekładamy na sitko, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy ocet jabłkowy. Dodajemy kurkumę, liść laurowy, gorczycę i sól. Marynatę zagotowujemy, a następnie odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.

3

KROIMY PAPRYCZKĘ I SZALOTKĘ

Papryczkę chili drobno siekamy, szalotkę kroimy w plastry.

4

WYPEŁNIAMY SŁOIKI

Odcedzamy cukinię na ręczniku papierowym i przekładamy ją do miseczki. Odsączoną cukinię wkładamy do słoików, co pewien czas przekładając ją pozostałymi składnikami (szalotką, chili i koprem).

5

ZALEWAMY CUKINIĘ MARYNATĄ

Czosnek siekamy w plasterki, dodajemy do słoika i całość zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik, a kiedy wystygnie, wstawiamy go na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie cukinia będzie gotowa do spożycia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

678,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

339,2 kcal

🥑

Tłuszcz

2,9 g

🌾

Węglowodany

73,7 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy

Cukinia marynowana słodko-kwaśna - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl