Ryż smażony z warzywami i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Białą część dymki siekamy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem (lub inne warzywa). Mieszamy i smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.
DODAJEMY RYŻ
Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy, aby składniki się połączyły.
ROZBIJAMY JAJKA
Do miseczki wbijamy 3 jajka, solimy je i roztrzepujemy widelcem. Siekamy zieloną część dymki, czyli szczypior.
ŁĄCZYMY JAJKA Z RYŻEM I WARZYWAMI
Ryż i warzywa rozgarniamy na boki patelni tak, aby zrobić miejsce na jajka. Wlewamy roztrzepane jajka i całość energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dalej mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy posiekany szczypior i całość doprawiamy sosem sojowym. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
699,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,8 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
14,9 g
Białko
14,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
Jogurt na śniadanie? Tak! Spróbuj mrożonego z ciastkami i truskawkami.

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!

Meze – grecki talerz przystawek
Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!