psse-slupca.pl

Ryż smażony z warzywami i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
cebula dymka - 1 szt.
jajko - 3 szt.
marchew z groszkiem, mrożona - 70 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
sos sojowy - 3 łyżki
ryż jaśminowy - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Białą część dymki siekamy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem (lub inne warzywa). Mieszamy i smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.
2.DODAJEMY RYŻ:
Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy, aby składniki się połączyły.
3.ROZBIJAMY JAJKA:
Do miseczki wbijamy 3 jajka, solimy je i roztrzepujemy widelcem. Siekamy zieloną część dymki, czyli szczypior.
4.ŁĄCZYMY JAJKA Z RYŻEM I WARZYWAMI:
Ryż i warzywa rozgarniamy na boki patelni tak, aby zrobić miejsce na jajka. Wlewamy roztrzepane jajka i całość energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dalej mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy posiekany szczypior i całość doprawiamy sosem sojowym. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.
Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Białą część dymki siekamy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem (lub inne warzywa). Mieszamy i smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.

2

DODAJEMY RYŻ

Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy, aby składniki się połączyły.

3

ROZBIJAMY JAJKA

Do miseczki wbijamy 3 jajka, solimy je i roztrzepujemy widelcem. Siekamy zieloną część dymki, czyli szczypior.

4

ŁĄCZYMY JAJKA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Ryż i warzywa rozgarniamy na boki patelni tak, aby zrobić miejsce na jajka. Wlewamy roztrzepane jajka i całość energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dalej mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy posiekany szczypior i całość doprawiamy sosem sojowym. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

699,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,2 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy