psse-slupca.pl

Marry me chicken z orzo • przepis • składniki • przygotowanie

Potrawka z kurczaka w nowej odsłonie, tak dobrej, że według legendy może wywoływać chęć oświadczyn! Przygotuj aromatyczne marry me chicken z orzo, suszonymi pomidorami i parmezanem.

Marry me chicken z orzo

Potrawka z kurczaka w nowej odsłonie, tak dobrej, że według legendy może wywoływać chęć oświadczyn! Przygotuj aromatyczne marry me chicken z orzo, suszonymi pomidorami i parmezanem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak podudzie - 500 g
olej - 4 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
tymianek świeży - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
kurkuma - 1 łyżeczka
bulion drobiowy - 500 ml
śmietana 30% - 150 ml
makaron orzo - 200 g
pomidor suszony - 150 g
parmezan - 30 g
cytryna - 1 szt.
Szpinak Baby - 2 garście
olej po suszonych pomidorach -
sól -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Mięso kurczaka oczyszczamy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki o podobnej wielkości. Następnie doprawiamy je solą oraz pieprzem według uznania i na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor.
2.GOTUJEMY DANIE:
Czosnek kroimy w plasterki, a suszone pomidory w bardzo drobną kostkę. Do smażącego się kurczaka dodajemy czosnek, listki tymianku, ostrą paprykę, kurkumę, bulion i śmietankę. Składniki mieszamy i dodajemy suszone pomidory oraz makaron. Całość gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 20 minut. Do ugotowanego dania ścieramy parmezan i skórkę z połowy cytryny. Całość mieszamy, w razie potrzeby dolewając odrobinę wrzątku.
3.PODAJEMY DANIE:
Szpinak skrapiamy olejem po suszonych pomidorach i skórką otartą z drugiej połowy cytryny. Całość mieszamy. Potrawkę wykładamy na talerze i ozdabiamy ją szpinakiem w oleju oraz dodatkową porcją parmezanu według uznania.
Marry me chicken z orzo

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Mięso kurczaka oczyszczamy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki o podobnej wielkości. Następnie doprawiamy je solą oraz pieprzem według uznania i na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor.

2

GOTUJEMY DANIE

Czosnek kroimy w plasterki, a suszone pomidory w bardzo drobną kostkę. Do smażącego się kurczaka dodajemy czosnek, listki tymianku, ostrą paprykę, kurkumę, bulion i śmietankę. Składniki mieszamy i dodajemy suszone pomidory oraz makaron. Całość gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 20 minut. Do ugotowanego dania ścieramy parmezan i skórkę z połowy cytryny. Całość mieszamy, w razie potrzeby dolewając odrobinę wrzątku.

3

PODAJEMY DANIE

Szpinak skrapiamy olejem po suszonych pomidorach i skórką otartą z drugiej połowy cytryny. Całość mieszamy. Potrawkę wykładamy na talerze i ozdabiamy ją szpinakiem w oleju oraz dodatkową porcją parmezanu według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2772,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

693,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31 g

🌾

Węglowodany

64,8 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

41,8 g

Podobne przepisy

Marry me chicken z orzo - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl