psse-slupca.pl

Babka pistacjowa • przepis • składniki • przygotowanie

Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Babka pistacjowa

Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
masło - 150 g
cukier - 80 g
mąka pszenna - 170 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 80 g
pistacje - 20 g
czekolada biała - 80 g
krem orzechowo-pistacjowy - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Masło roztapiamy w garnku, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone masło przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy przez około 5 minut. Następnie wbijamy jajka i ubijamy całość przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy krem orzechowo-pistacjowy, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
2.PIECZEMY BABKĘ:
Piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu, góra-dół). Gotową masę przelewamy do dokładnie umytej i osuszonej foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut (aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy).
3.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a następnie dodajemy krem orzechowo-pistacjowy. Całość dokładnie mieszamy, tworząc gładką polewę.
4.DEKORUJEMY BABKĘ:
Przestudzoną babkę polewamy przygotowaną polewą. Na koniec posypujemy ją posiekanymi pistacjami i cukrowymi dekoracjami Belbake.
Babka pistacjowa

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Masło roztapiamy w garnku, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone masło przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy przez około 5 minut. Następnie wbijamy jajka i ubijamy całość przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy krem orzechowo-pistacjowy, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.

2

PIECZEMY BABKĘ

Piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu, góra-dół). Gotową masę przelewamy do dokładnie umytej i osuszonej foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut (aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy).

3

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a następnie dodajemy krem orzechowo-pistacjowy. Całość dokładnie mieszamy, tworząc gładką polewę.

4

DEKORUJEMY BABKĘ

Przestudzoną babkę polewamy przygotowaną polewą. Na koniec posypujemy ją posiekanymi pistacjami i cukrowymi dekoracjami Belbake.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3755,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

313 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy