psse-slupca.pl

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach • przepis • składniki • przygotowanie

Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach

Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
kurczak - 1 szt.
marchew - 4 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
masło - 2 łyżki
musztarda dijon - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
seler naciowy - 200 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 180 stopni.
2.PRZYGOTOWANIE MARCHEWKI OBIERAMY,:
kroimy na pół wzdłuż, a następnie na pół w poprzek.
3.ŁODYGI SELERA NACIOWEGO:
kroimy na kawałki długości ok. 5 CM.
4.MARCHEW I SELER:
układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
5.KURCZAKA MYJEMY, OCZYSZCZAMY:
środek. ODKRAWAMY SZYJKĘ I: kuper.
6.LOTKI SKRZYDEŁEK WYWIJAMY:
na drugą stronę.
7.WIERZCH I ŚRODEK:
oprószamy solą i pieprzem.
8.CEBULĘ ORAZ CYTRYNĘ:
kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka wraz z 3 obranymi ząbkami czosnku. UDKA KURCZAKA ZWIĄZUJEMY: razem. UKŁADAMY KURCZAKA NA: warzywach.
9.W MISECZCE MIESZAMY:
miękkie masło, musztardę Dijon i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
10.DODAJEMY SÓL I:
pieprz do smaku.
11.GOTOWĄ PASTĄ NACIERAMY:
dokładnie kurczaka.
12.NACZYNIE Z WARZYWAMI:
i kurczakiem wkładamy do piekarnika.
13.PO 15 MINUTACH:
polewamy kurczaka ½ szklanki wody.
14.PO KOLEJNYCH 15:
minutach ponownie polewamy kurczaka 1/2 szklanki wody.
15.NASTĘPNIE CO 10:
minut zbieramy sos z dna naczynia, w którym piecze się kurczak, i polewamy dokładnie jego wierzch.
16.ŁĄCZNIE PIECZEMY KURCZAKA:
około 60-75 minut.
17.PO TYM CZASIE:
wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
18.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu kroimy kurczaka na porcje.
19.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z pieczoną marchewką i selerem.
Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 180 stopni.

2

PRZYGOTOWANIE MARCHEWKI OBIERAMY,

kroimy na pół wzdłuż, a następnie na pół w poprzek.

3

ŁODYGI SELERA NACIOWEGO

kroimy na kawałki długości ok. 5 CM.

4

MARCHEW I SELER

układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

5

KURCZAKA MYJEMY, OCZYSZCZAMY

środek. ODKRAWAMY SZYJKĘ I: kuper.

6

LOTKI SKRZYDEŁEK WYWIJAMY

na drugą stronę.

7

WIERZCH I ŚRODEK

oprószamy solą i pieprzem.

8

CEBULĘ ORAZ CYTRYNĘ

kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka wraz z 3 obranymi ząbkami czosnku. UDKA KURCZAKA ZWIĄZUJEMY: razem. UKŁADAMY KURCZAKA NA: warzywach.

9

W MISECZCE MIESZAMY

miękkie masło, musztardę Dijon i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.

10

DODAJEMY SÓL I

pieprz do smaku.

11

GOTOWĄ PASTĄ NACIERAMY

dokładnie kurczaka.

12

NACZYNIE Z WARZYWAMI

i kurczakiem wkładamy do piekarnika.

13

PO 15 MINUTACH

polewamy kurczaka ½ szklanki wody.

14

PO KOLEJNYCH 15

minutach ponownie polewamy kurczaka 1/2 szklanki wody.

15

NASTĘPNIE CO 10

minut zbieramy sos z dna naczynia, w którym piecze się kurczak, i polewamy dokładnie jego wierzch.

16

ŁĄCZNIE PIECZEMY KURCZAKA

około 60-75 minut.

17

PO TYM CZASIE

wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.

18

PO UPŁYWIE TEGO

czasu kroimy kurczaka na porcje.

19

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z pieczoną marchewką i selerem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4169,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1042,3 kcal

🥑

Tłuszcz

75,8 g

🌾

Węglowodany

22 g

🥬

Błonnik

66 g

💪

Białko

66 g

Podobne przepisy

Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl