Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach • przepis • składniki • przygotowanie
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 180 stopni.
PRZYGOTOWANIE MARCHEWKI OBIERAMY,
kroimy na pół wzdłuż, a następnie na pół w poprzek.
ŁODYGI SELERA NACIOWEGO
kroimy na kawałki długości ok. 5 CM.
MARCHEW I SELER
układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
KURCZAKA MYJEMY, OCZYSZCZAMY
środek. ODKRAWAMY SZYJKĘ I: kuper.
LOTKI SKRZYDEŁEK WYWIJAMY
na drugą stronę.
WIERZCH I ŚRODEK
oprószamy solą i pieprzem.
CEBULĘ ORAZ CYTRYNĘ
kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka wraz z 3 obranymi ząbkami czosnku. UDKA KURCZAKA ZWIĄZUJEMY: razem. UKŁADAMY KURCZAKA NA: warzywach.
W MISECZCE MIESZAMY
miękkie masło, musztardę Dijon i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
DODAJEMY SÓL I
pieprz do smaku.
GOTOWĄ PASTĄ NACIERAMY
dokładnie kurczaka.
NACZYNIE Z WARZYWAMI
i kurczakiem wkładamy do piekarnika.
PO 15 MINUTACH
polewamy kurczaka ½ szklanki wody.
PO KOLEJNYCH 15
minutach ponownie polewamy kurczaka 1/2 szklanki wody.
NASTĘPNIE CO 10
minut zbieramy sos z dna naczynia, w którym piecze się kurczak, i polewamy dokładnie jego wierzch.
ŁĄCZNIE PIECZEMY KURCZAKA
około 60-75 minut.
PO TYM CZASIE
wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu kroimy kurczaka na porcje.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z pieczoną marchewką i selerem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4169,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1042,3 kcal
Tłuszcz
75,8 g
Węglowodany
22 g
Błonnik
66 g
Białko
66 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Jajka po rosyjsku
To idealna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanie, którą szybko przygotujesz w swojej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.