Cannelloni z mięsem w sosie porowym • przepis • składniki • przygotowanie
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy, płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty makaronu odcedzamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą.
SMAŻYMY PAPRYKĘ
Z czerwonejpaprykiwyciągamy gniazda nasienne, paprykę kroimy bardzo drobno. Na oleju rzepakowym na patelni smażymy paprykę, solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy niewielką ilośćmajeranku. Przesmażoną paprykę przekładamy do miseczki.
SMAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I MIĘSO MIELONE
Na tę samą patelnię nalewamy olej rzepakowy, smażymy cebulę i 4 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kostkę, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą szczyptę majeranku i 1/2 świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól. Mieszamy.
MIKSUJEMY SER, MIĘSO, JAJKO I CIECIERZYCĘ
Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy ser Grana Padano. Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem i ciecierzycą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy.
ZWIJAMY CANNELLONI W RULONIKI
Masę przekładamy do naczynia. Dodajemy przesmażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalewamy olej rzepakowy i szklimy por. Dolewamy białe wino, posiekany czosnek, a gdy wino odparuje, dodajemy masło, następnie mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).
PIECZEMY CANNELLONI
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część przygotowanego sosu, wkładamy cannelloni, następnie na nie wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy startym serem Grana Padano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 10 minut.
PODALEJMY CANNELLONI
Cannelloni podajemy z pomidorkami koktajlowymi i listkamibazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5655,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1413,9 kcal
Tłuszcz
64 g
Węglowodany
128,7 g
Błonnik
72,2 g
Białko
72,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!