psse-slupca.pl

Wegańska pascha • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Wegańska pascha

Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jaglana - 160 g
mleczko kokosowe - 850 ml
syrop klonowy - 2 łyżki
wanilia - 1 laska
sól - 1 szczypta
migdały blanszowane - 1 szkl
olej kokosowy - 3 łyżki
erytrytol - 1 łyżka
wegański jogurt kokosowy - 100 g
pomarańcza - 1 szt.
morele suszone - 4 szt.
śliwka suszona - 5 szt.
rodzynki - 1 garść
orzech włoski - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ:
Kaszę jaglaną podprażamy w rozgrzanym, suchym garnku. Następnie zalewamy ją 700 ml mleczka kokosowego i doprawiamy syropem klonowym oraz ziarenkami laski wanilii (aby zapewnić intensywny smak waniliowy, do garnka warto dodać też łupiny laski). Całość doprawiamy szczyptą soli i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PASCHĘ:
Kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej pozostałe mleczko kokosowe, namoczone wcześniej migdały, olej kokosowy i erytrytol. Całość dokładnie blendujemy. Następnie do masy dodajemy roślinny jogurt kokosowy i ścieramy skórkę z cytryny. Masę mieszamy.
3.CHŁODZIMY PASCHĘ:
Wszystkie bakalie dość drobno siekamy, przekładamy je do masy na paschę i całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na sitko wyłożone gazą, zawijamy ją od góry i przykrywamy talerzem. Tak zabezpieczoną paschę przekładamy na noc do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.
4.DEKORUJEMY PASCHĘ:
Paschę odwijamy z gazy, przekładamy na talerz i dekorujemy migdałami oraz kawałkami suszonych moreli.
Wegańska pascha

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jaglaną podprażamy w rozgrzanym, suchym garnku. Następnie zalewamy ją 700 ml mleczka kokosowego i doprawiamy syropem klonowym oraz ziarenkami laski wanilii (aby zapewnić intensywny smak waniliowy, do garnka warto dodać też łupiny laski). Całość doprawiamy szczyptą soli i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PASCHĘ

Kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej pozostałe mleczko kokosowe, namoczone wcześniej migdały, olej kokosowy i erytrytol. Całość dokładnie blendujemy. Następnie do masy dodajemy roślinny jogurt kokosowy i ścieramy skórkę z cytryny. Masę mieszamy.

3

CHŁODZIMY PASCHĘ

Wszystkie bakalie dość drobno siekamy, przekładamy je do masy na paschę i całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na sitko wyłożone gazą, zawijamy ją od góry i przykrywamy talerzem. Tak zabezpieczoną paschę przekładamy na noc do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.

4

DEKORUJEMY PASCHĘ

Paschę odwijamy z gazy, przekładamy na talerz i dekorujemy migdałami oraz kawałkami suszonych moreli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3330 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

832,5 kcal

🥑

Tłuszcz

58,5 g

🌾

Węglowodany

71,3 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Wegańska pascha - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl