
Najnowsze artykuły - Strona 131




Badanie grzybów pod mikroskopem - artykuł zawiera ciekawe fakty, zdjęcia i informacje na temat mikroskopowej obserwacji grzybów, ich budowy komórkowej oraz cech charakterystycznych.

Duży podgrzybek - sprawdzone porady dotyczące zbierania i przygotowywania tego smacznego grzyba oraz przepisy na dania z jego wykorzystaniem.

Czubajka cuchnąca to cenny grzyb o udowodnionych właściwościach leczniczych. Zawiera związki wzmacniające odporność, blokujące rozwój nowotworów i wspierające leczenie chorób wątroby.

Poznaj tajemniczą gąskę gołębią - jej pochodzenie, występowanie, wygląd, rozród i zachowanie. Dowiedz się gdzie można ją spotkać, czym się odżywia i jakie zagrożenia na nią czyhają.

Poznaj przepisy i sposoby wykorzystania w kuchni aromatycznego borowika sosnowego. Dowiedz się jak rozpoznawać i suszyć ten smaczny grzyb oraz jak przyrządzić z niego zupę, sałatkę czy pierogi.

jak rozpoznać ten grzyb w lesie, gdzie w Polsce występuje, jak bezpiecznie zbierać i suszyć oraz jakie potrawy z niego przyrządzić.

Poradnik o tym jak rozpoznać, zebrać i przygotować smaczny kapelusz muchomora. Dowiesz się gdzie rośnie, jak zrobić susz i wykorzystać w kuchni. Przepisy i wskazówki dla początkujących grzybiarzy.