Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WARZYWA KROIMY W KOSTKĘ
Włoszczyznę, ziemniaki i cebulę myjemy i obieramy. Wszystko kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Rozcieńczamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.
KROIMY ŁOSOSIA
W międzyczasie łososia i krewetki myjemy i osuszamy. Łososia kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
ZUPĘ POSYPUJEMY KOPERKIEM
Trochę warzyw i ziemniaków wyjmujemy z zupy i odkładamy, resztę miksujemy w zupie, doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Łososia pokrojonego w kostkę, krewetki i odłożone warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2069,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
517,4 kcal
Tłuszcz
25,2 g
Węglowodany
46,3 g
Błonnik
25,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Placuszki bananowe z 4 składników
Błyskawiczny pomysł na śniadanie! Wypróbuj przepis na 4-składnikowe placki z przecierem bananowym, które zmienią Twoje podejście do szybkich i ciepłych posiłków o poranku!

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!

Gulasz z chorizo i krewetkami
W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!