psse-slupca.pl

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami

Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka maślane - 250 g
masło - 120 g
galaretka truskawkowa - 144 g
twaróg sernikowy mielony - 500 g
ser mascarpone - 250 g
śmietanka 30% - 330 ml
cukier puder - 50 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
żelatyna - 25 g
woda - 0,5 szkl
truskawka - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciasteczka rozdrabniamy niemal na pył i łączymy z masłem. Następnie przekładamy je do formy i dokładnie dociskamy do dna. Tak przygotowany spód krótko schładzamy w lodówce, aby delikatnie stwardniał.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby nie była gorąca. Następnie do takiej bardzo ciepłej wody wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Galaretkę schładzamy, uważając, by w pełni nie stężała.
3.NAMACZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę zalewamy wodą i 130 ml śmietanki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali, aż będzie ciepła (ok. 45-50°C).
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Twaróg sernikowy i mascarpone w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przygotowaną wcześniej żelatyną. Pozostałą śmietankę lekko ubijamy, dodajemy do masy serowej i ponownie mieszamy. Tak przygotowany ser wylewamy na schłodzony spód i przekładamy do lodówki na min. 15 minut.
5.ZALEWAMY SERNIK GALARETKĄ I CHŁODZIMY:
Truskawki kroimy w ćwiartki, przekładamy na zestaloną masę sernikową i zalewamy połową galaretki. Następnie chłodzimy sernik, aż galaretka zacznie tężeć. Na koniec sernik zalewamy pozostałą galaretką i chłodzimy przez ok. 1 godzinę.
Sernik na zimno z galaretką z truskawkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka rozdrabniamy niemal na pył i łączymy z masłem. Następnie przekładamy je do formy i dokładnie dociskamy do dna. Tak przygotowany spód krótko schładzamy w lodówce, aby delikatnie stwardniał.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby nie była gorąca. Następnie do takiej bardzo ciepłej wody wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Galaretkę schładzamy, uważając, by w pełni nie stężała.

3

NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy wodą i 130 ml śmietanki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy ją w mikrofali, aż będzie ciepła (ok. 45-50°C).

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg sernikowy i mascarpone w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przygotowaną wcześniej żelatyną. Pozostałą śmietankę lekko ubijamy, dodajemy do masy serowej i ponownie mieszamy. Tak przygotowany ser wylewamy na schłodzony spód i przekładamy do lodówki na min. 15 minut.

5

ZALEWAMY SERNIK GALARETKĄ I CHŁODZIMY

Truskawki kroimy w ćwiartki, przekładamy na zestaloną masę sernikową i zalewamy połową galaretki. Następnie chłodzimy sernik, aż galaretka zacznie tężeć. Na koniec sernik zalewamy pozostałą galaretką i chłodzimy przez ok. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4062,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

338,5 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy